ЈЕФТИНИ станови намењени запосленима у војсци и полицији биће изграђени и у Сремској Митровици, одлучила је у среду Владина комисија за припрему предлога програма изградње станова за припраднике снага безбедности.

Комисија, којој је преседавала премијерка Ана Брнабић, одлучила је да у прву фазу пројекта, поред Београда, Новог Сада, Ниша, Врања, Крагујевца и Краљева, укључи и Сремску Митровицу, где је планирана изградња 200 станова у овој фази. Новина је и да је утврђена тачна локација за Београд, па ће први станови бити грађени у Земуну.

- Ово је пројекат од изузетног значаја за Републику Србију - истакла је премијерка Ана Брнабић. - Управо зато, укључили смо и јавна предузећа: "Србијагас", "Телеком" и ЕПС, како би помогли у спровођењу. Такође, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, да се пронађу што боље локације за изградњу станова, комисија је донела одлуку да се у Београду станови за припаднике снага безбедности у првој фази граде у Земуну.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Нови Сад: Спрема се изградња 1.750 јефтиних станова

Како је саопштено из Владе Србије, у септембру се очекује почетак радова на изградњи првих станова у Врању и Нишу. Након тога, изградња ће сукцесивно почети и у другим градовима. За изградњу ће се користити највећим делом материјали домаће производње.

Чланови комисије разговарали су у среду и о наредној фази пројекта у коју ће бити укључене додатне локалне самоуправе, у складу са чим је комисија донела одлуку да се започне са израдом нове процене потреба у градовима и општинама широм Србије.

Закон о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности усвојен је у Скупштини и ступио је на снагу 1. јуна ове године.

Фото Танјуг

Огледни стан на локацији "Земунске капије" од 18. јуна отворен је на увид свим заинтересованим припадницима снага безбедности, а Влада је и у среду позвала све припаднике снага безбедности да са својим породицама обиђу огледни стан и упознају се са квалитетом изградње, изгледом стана и добију детаљне информације о условима куповине.

УСЛОВИ

КВАДРАТЕ из овог државног програма могу да купе припадници безбедносних служби који немају трајно решено стамбено питање или имају неодговарајући стан. Такође, услов је да до сада нису продали некретнину, без обзира на то да ли су је имали у Србији или на територији некадашње СФРЈ. Ко купи стан из државног програма, мораће да остане минимум десет година запослен у истој институцији у којој је стекао право на куповину стана. Такође, током десет година забрањена је продаја овако купљеног стана.