Фабрика немачке компаније ЗФ у Панчеву, за коју је данас постављен камен темељац, највећа је производна инвестиција вредна 160 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.


Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији. Већ смо разговарали да после овог производног погона ЗФ запосли додатних 100 људи у научно истраживачком центру. ЗФ није фабрика јефтиних делова, већ будућности", објаснио је он. Указао је да се ради о првој или другој компанији по величини овог типа, пожелевши им да дуго остану у Банату, Војводини и Србији.


Браћо, Немци, хвала што сте овде. Останите дуго и дођите још. Немојте да идете нигде друго. Неће вам нигде бити боље него у Србији. МИ ћемо нудити бар пет одсто више од свих других за инвестиције. Остајте овде што дуже и долазите што више", нагласио је Вучић подсећајући да немачке компаније у Србији тренутно запошљавајку више од 47.500 људи.


Председник је рекао да је план да се после овог производног погона у којем је 620 производних радника,а остали радници су инжињери, логиштички радници и администрација, да запосле још 100 људи у Научно истраживачком центру ЗФ.


Прочитајте још - "МД Електроник" из Немачке отвара фабрику у Србији?

"Да гледамо у будућност јер ЗФ није фабрика јефтиних делова, ЗФ је технологија будућности", поручио је председник Вучић.Вучиће је рекао да је ова инвиестиција добра не само за Панчево него и за цео Банат и целу Србију.


Председник се захвалио немачком амбасадору у Србији Акселу Дитману и подсетио да када је амбасадор немачке дошао у нашу земљу у немачким компанијама је било 23.000 запослених радника из Србије а данас је та бројка дошла до 47.508.


Вучић је немачким инвеститорима поновио да је жеља Србије да остану дуго у Србији и да долазе још више.


За нас је веома важно да мењамо наш систем образовања , да проуизводимо још више стручних људи, биће нам потребно јо0ш више инжењера, да производимо и занатлије и људе који су спремни да раде у модерним проозводним капацитетима", рекао је Вучић.


Кроз ЗФ Србија почиње да се приближава будућности, рекао је председник."Почињемо да размишљамо о времену када нам машине и аутомобили неће ићи на дизел већ почињемо да разговарамо о новом периоду када ће ићи на хибридне и електричне погон и правиће се овде недалеко од Панчева".


Вучић је рекао да је важно да је управо због свега тога иде у корак са временом и да се развој наше економије не би могао десити без подршке Немачке.


Немацка фирма ЗФ долази у Панцево са инвестицијом од 160 милиона евра, а та компанија ће, очекује се, запослити више од 1. 000 људи.


У Панчеву ЗФ отвара фабрику електричних и хибридних погона."Ти људи запошљавају 140 хиљада радника широм света, да људи разумеју када чују ЗФ о че3му је реч и да разумеју размере и значај ове инвестиције", рекао је Вучић и подсетио да ЗФ има 230 производних локација у свети.


"Значи да направите још неколико локација у Србији", поручио је Вучић немачким инвеститорима у Панчеву.


Председник је рекао да ће Србија прву половину године завршити у суфициту са враћенимк свим обавезама."То је трећа година за редом, то никада у историји Србије није био случај. Смањујемо јавни дуг, пре краја године спустићемно га испод 50 посто БДП-а. Ући ћемо у ред најмање задужених европских земаља", рекао је Вучић и поручио да је остало још много ствари да се уради као што је рад на владавини права и другим стварима.


"То су ствари које морамо да решавамо", истакао је Вучић.


Подсетио је да је пре неки дан у Крушевцу отворена фабрика, и поручио да се 12.јула "спреми Чачак" у којем ће бити још један немачка инвестиција.


"Стижем вам са првом великом инвестицијом и фабриком 12.јула. Онда идемо да отаврамо погоне у Краљеву, Врању, Зајечару...", поручио је Вучић.ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА РАСТОМ БДП ПРЕМАШИ ЧЕТИРИ ОДСТО


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Панчеву да очекује да ће раст БДП-а у овој години бити виши од четири одсто.


Србија је међу 15 најбољих инвестицоних дестинација у Европи и биће и још боља јер имамо добре законе и уредбе, помажемо субвенцијама и изградњом инфраструктуре.


Вучић је у Панчеву, где је постављен камен темељац за фабрику ЗФ, рекао да критичари који никада нису ништа урадили добро за земљу, већ је довели до банкрота, и по којима је њихов минус од 3,1 БДП бољи него садашњих 4,6, сада причају о томе да нешто не ваља.


Поновио је да је намера била да се прво смањи незапосленост, да јесу у БиХ и Македонији на пример имали веће плате, али и незапосленост од 25, 26 одсто...и да се желео да што више људи ради, има псоао, да породице имају по две плате, а да се временом повећава квалитет и број инвестиција што се и ради.


"Долазе најбоље немачке компаније, стижу оне које су на вишем нивоу и доносе значајнији и убрзани развој" рекао је Вучић.


Надам се, додао је, да ће и пољопривреда ове године имати боље резултате него претходне и очекујем да БДП буде четири па и више одсто, рекао је Вучић.


ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ПРИХВАТИТИ БИЛО КАКВЕ ПРИТИСКЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом наставка дијалога Београда и Приштине, у недељу у Бриселу, да је Србија спремна да разгоавра о компромисима, али не и да прихвати било какве притиске.

Он је пренео новинарима да је синоћ контактирао љхуде у Бриселу и рекао „ако су ово ставови Албанаца да не губимо време, да не долазим“, а да је замољен да дође.

„Ако мислите да постоји та батина којом можете да ме натерате да слушам и служим Харадинајевим, Хотијнајевим, Хоџајевим изјавама, немојте да ме зовете уопште“, поручио је Вучић.

Казао је да није фасциниран њиховим ингенизионим идејама, и да се не плаши ни притиска са запада.

„Погрешног човека сте нашли за притиске. Ако сте премни да разговарате о компромиса, ми смо спремни. Ми ништа не закуцавамо, и спремни смо да разговарамо“, нагласио је Вучић.

Он је казао да, ако на такав начин мисле Албанци да разговарају са Србијом, наша делегација ће отићи у Брисел и рећи „све најбоље вам желимо“, а Европи „када испуне Бриселски споразума да наставимо“.

"Мислили су да ме сломе пред Брисел причама о породици, тровања воде, наводног отимања новинара", казао је председник.