ОДЗВОНИЛО је бесплатним техничким прегледима и регистрацији возила "на црно" без одласка на линију провере исправности возила! Минималну цену контроле на каналу, процениће Министарство трговине, а засад постоји предлог да тај преглед кошта од 3.000 до 4.700 динара.

Ово су најважније новине "Правилника о вршењу техничког прегледа возила" који ступа на снагу 5. јула ове године.

- Фотографисање возила на линији техничког прегледа, који предвиђа пет обавезних фотографија и вођење евиденције враћених возила је у суштини најважнији резултат који очекујемо од примене новог Правилника - каже, за "Новости", Владимир Маринковић, председник УО Националне асоцијације техничких прегледа (НАТЕП). - Тачно је прописан поступак и време трајања провере исправности возила.

Према његовим речима, одредбама Закона о безбедности саобраћаја на путевима предвиђено је да Влада Србије, односно Министарство трговине, одређује најнижу и највишу цену услуге техничког прегледа на предлог Министарства унутрашњих послова Србије.

- Са наше стране, а притом мислим на сва удружења техничких прегледа Србије (НАТЕП, УОТП и АТПВ), ми смо наш предлог цена послали МУП Србије са образложењем, прецизном рачуницом колико би та услуга морала да кошта - наглашава Маринковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нема више техничког за џабе

У том предлогу, цена техничког прегледа за путнички аутомобил би се кретала од 3.000 до 4.700 динара. У удружењима техничких прегледа, верују да ће Министарство трговине сигурно прописати минималну цену али да би било и најбоље да све тржиште регулише.

Извесно је, међутим, да ће сада бити заказивања техничких прегледа јер ће бити потребно најмање 35 минута контроле по возилу. Контрола возила се, у суштини, не мења. И даље ће се проверавати кочнице, физичко стање возила, управљачки систем, стакла... На листи прегледа биће и стање каросерије возила.

- Нико неће бити враћен са техничког прегледа због, како се то каже, "тачкица рђе" - објашњава Маринковић. - Неће, међутим, моћи да пролазе возила са 15 до 20 одсто трулежи, као до сада.

Најважније је, слажу се сви, од представника Удружења техничких прегледа до возача да се уведе ред у ову област и да нам се на друмовима нађу технички исправна возила која не угрожавају безбедност у саобраћају.


ЗАГАЂИВАЧИМА РОК ТРИ ГОДИНЕ

НА техничким прегледима убудуће ће се мерити и количина издувних гасова, али ће сви они који буду премашили задате норме које возило има у тренутку када је направљено, бити о томе само обавештени.

- Њима ће се дати рок од три године да своје возило доведе у оквир задатих норми било да уграде или замене катализаторе, филтере - објашњава Маринковић.