УСИТЊЕНИ поседи су проблем пољопривредницима, али и локалним самоуправама. Укрупњавањем парцела градови и општине би привукли веће инвестиције у пољопривреду. Досад је, међутим, успешно завршено тек десетак комасација и то највише у Војводини. Локалне управе у наредном периоду покушаће да мотивишу власнике више малих поседа, да мењајући их са суседима, укрупне посед.

Национална алијанса за локални економски развој основала је Савез за имовину и урбанизам чији ће један од задатака бити управо поједностављење ове процедуре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ratari: Posed ne treba da određuje doprinose

- Комасација није на задовољавајућем нивоу, у последњем периоду успешно су завршене тек две - каже Јасмина Радовановић, саветница за сарадњу с привредом у НАЛЕД-у и координаторка Савеза. - Наруку није ишла ни процедура укњижбе. Ти мали расцепкани поседи најчешће су запуштени, не обрађују се. Људи губе додатно на међама. Уколико има могућности да се замене парцеле и тако формирају већи поседи, ефикасније би користили земљу. Ту је интерес и локалних самоуправа. Проблем је изражен на југу Србије, где је пуно таквих парцела. Градови и општине не знају како да мотивишу власнике да ураде комасацију. То мора да буде на добровољној основи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Nema prevare, stiže đubrivo

Како-тако рурална комасација се спроводи. Следећи "залогај" биће успостављање урбане комасације. Градови и општине су заинтересовани да укрупне плацеве које поседују у градским зонама, како би привукли инвеститоре.

СТРАХ

Власници земље најчешће страхују хоће ли на крају процеса бити на губитку. Брину од већих пореза и нових трошкова.