СОФИЈА - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

ПРИЗНАВАЊЕ Косова никада није постављено Србији као услов за чланство у ЕУ, и могу да гарантујем да никада неће. То је немогуће тражити, јер ни пет чланица Уније није признало једнострано проглашену независност. Спремни смо на разговоре, на компромис, али то мора да буде и Приштина, чији званичници никако да изађу из "зоне комфора" и одустану од става да једна страна треба да добије све а друга да изгуби све.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Vučić o pregovorima sa Prištinom: Ne očekujte od Srbije da da sve a ne dobije ništa

Ово је у петак, у Софији, после састанка Бечког економског форума, који је одржан у оквиру Самита ЕУ - Западни Балкан, поручила премијерка Србије Ана Брнабић. Она је поновила да Србија никада неће да призна Косово, а да се из бугарске престонице, где су европски и регионални лидери расправљали о перспективи Балкана, ипак враћа задовољна, иако није било конкретних одлука:

- Добро је да је прикључење региона стављено високо у агенди ЕУ, да се о томе разговара и да ће и даље бити тема. Србија очекује да у јуну отвори неколико поглавља.

Дан након што су европски и регионални лидери разматрали кључне политичке теме на Самиту ЕУ - Западни Балкан, премијери западнобалканске петорке - Брнабићева, Рама, Зоран Заев, Душко Марковић и Рамуш Харадинај окупили су се да разговарају о економији.

ХЛАДНО С ХАРАДИНАЈЕМ ИАКО су се нашли на истом догађају, комуникација премијерке Брнабић са Харадинајем била је уздржана и обављена је само у оној мери у којој то захтева протокол, а на панелу су их "раздвајали" Борисов и Заев. Иначе, модератор је Харадинаја најавио као "америчког ђака".

Али ни та дебата није могла да прође без "врућих" политичких тема.

- Европа је произвела ненамерну последицу, а то је да се регион зближава на начин на који раније није. Разумем Едија Раму када говори о понекад нефер односу према државама региона у европским интеграцијама. Србија подржава Албанију, сматрамо да је заслужила почетак преговора са ЕУ. Ми имамо својих проблема у процесу придруживања, али стојимо иза наших пријатеља у региону - надовезала се Брнабићева.

Албански премијер ни у петак није пропустио да "пецне" представнике ЕУ, не кријући разочарање због тога што Тирана у Софији није добила конкретне рокове:

- Описао бих разговоре на Самиту као "тешку љубав", али ваљда тако и треба да буде. Можда имате ауто-путеве, инфраструктуру, метрое, али никада нећете имати осећај за живот као ми, то ми можемо да вам донесемо. Надам се да нећемо изгубити веру у фантастични и често неуротични пројекат, знам да постоји замор од проширења, али треба избећи и замор од чекања на чланство ЕУ - рекао је Рама.

Домаћин, бугарски премијер Бојко Борисов, најавио је наставак финансирања пројеката у региону и позвао лидере балканских држава да наставе да улажу напоре на европском путу.