МАСОВНА изградња јефтиних стамбених квадрата требало би да почне овог пролећа. Намеће се питање имамо ли грађевинске капацитете за амбициозне планове државе. Званично, у грађевинарству ради сваки девети запослени грађанин Србије, упућени тврде да нам не фали фирми, и да ако желимо да опстану - треба им поверити ове послове.

У шест градова бирају се локације за градњу укупно 20.295 јефтиних станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности. Српски грађевинари верују да они могу да одраде посао, али када би се за њега такмичили са страним конкурентима - неопходна би била помоћ државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Mihajlović: Predložili smo leks specijalis za jeftinu stanogradnju

- У области станоградње има компанија које би могле да се удруже и изнесу изградњу стамбених објеката велике површине - каже Ацо Поповић, саветник председника Привредне коморе Србије. - Опстанак ових компанија је предуслов развоја грађевинарства. То је општи интерес друштва. Да би они опстали, држава мора да обезбеди гаранцијске фондове и створи услове да ове компаније добију послове као главни извођач са некаквим профитом. Наше грађевинарство је у последње две деценије остало без 40 одсто капацитета, у оперативи и радној снази. Као такво оно није способно за наступ на страним тржиштима. За извођење највећих инфраструктурних радова у Србији и у високоградњи стамбених и пословних објеката, још има капацитета. Доказ за то је што готово све послове у Србији изводе као подизвођачи, својом опремом и радном снагом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Mihajlović: Od marta izgradnja 7.400 stanova za pripadnike vojske i policije

Напомиње да је неопходно подићи плате у овом сектору и зауставити одлив радника.

- Настави ли овако, остаћемо без радне снаге и компанија - истиче Поповић. - У том случају Србија ће постати зависна од страних компанија, а то значи да ће изградња и одржавање бити и скупљи и неизвеснији.

У Грађевинској комори истичу да је станоградња покретач развоја великог броја индустријских грана.

- Наша оператива није што је била, али је ово шанса да се она опорави - истиче Горан Родић. - Пројекте у стамбеној високоградњи прати више од 55 индустријских грана. То је шанса за велики број произвођача. Ово је идеална шанса за сва та мала и средња предузећа. Добра је прилика и за дуално образовање кадрова. Ми имамо проблем и са обучавањем младих генерација, а занатлије се траже свуда у Европи.

ПОДИЗВОЂАЧИ БЕЗ ПРОФИТА

- СРПСКА грађевинска индустрија се после рата развијала на пословима обнове земље и кроз те послове су стасала и предузећа, и стручна радна снага и техничка елита - каже Ацо Поповић из ПКС. - Либерализацијом тржишта изградње, пре свега инфраструктурних послова у функцији обнове земље после бомбардовања, дошло је до урушавања српских грађевинских компанија. Многи од тих послова нису на време и адекватно плаћени. Наметани су такви кредитни услови Србији да су наше компаније радиле као подизвођачи, најчешће без профита.