На хиљаде житеља Ивањице данас је буквално опседало тамошњу управу за трезор, како би добило потврде које су им потребне да би пријавили своје пољопривредно газдинство за надокнаду штете на малињацима и купињацима настале током прошлогодишњих временских непогода. Асоцијација "Малинари Србије" преузела је на себе организацију пријаве штете, као и поделу минералног ђубрива на име одштете.

Драган Богдановић, председник Удружења малинара "Виламет" и члан Асоцијације "Малинари Србије", каже да је Влада Србије на име штета из 2017. које су претрпели малинари определила 90 милиона динара за Моравички и Златиборски округ.

- Тај новац је усмерен Министарству пољопривреде, а они су га даље преусмерили ка Асоцијацији малинара, јер смо ми учествовали у тим преговорима. Одредили су нас да уписујемо људе и одрадимо тај посао - каже Богдановић, и истиче да у регистар за доделу минералног ђубрива имају право да се упишу сви они који имају регистрована газдинства у два округа. - Планирали смо до се подели од 700 до 800 килограма дубинског ђубрива и око 500 килограма прихране. Видећемо колико ће бити газдинстава а колико ђубрива, па ћемо га према томе и делити.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Žita dovoljno i za komšije




Међутим, ивањички пољопривредници су били збуњени, али и гневни, јер су морали да за упис у регистар плате по 400 динара. Збуњени су чињеницом да се подела помоћи у виду репроматеријала врши преко Асоцијације "Малинари Србије", а не преко општине Ивањица, што је раније била пракса. Питају се ко ће узети више од четири милиона динара, колико ће за упис морати да да око 12.000 пољопривредника.

- Ми смо 2012. били организатори у подели вештачког ђубрива, где смо прошли кроз једну процедуру. Прво смо добили сагласност министарства и дозволу Владе Србије, па смо са локалним самоуправама и пољопривредним стручним службама позивали људе како бисмо то поделили - казао је Борко Павић из Центра за развој пољопривреде Ужица.


МИНИСТАР НИШТА НИЈЕ ОБЕЋАО

БОРКО Павић из Центра за развој пољопривреде Ужица наглашава да су контактирали с министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, који је децидирано рекао да с поделом ђубрива нема ништа и да ништа није обећао.

Министар Недимовић је и за "Новости" потврдио да његово министарство тренутно ништа не ради на том плану, тако да није имао коментар.