СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У настојању убрзавања редовних процедура у трговинској размени, Македонија и Србија ће од марта идуће године на граничном прелазу Табановце, успоставити заједничку службу царине најављено је у четвртак на почетку неформалног скупа представника царинских служби земаља региона у Скопљу.

- Гранични прелаз Табановце на македонско-српској граници требало би да буде завршен у марту идуће године и тада се очекује да почне заједничко царињење, рекао је директор Царинске управе Македоније Ђоко Танасоски пре почетка дводневног регионалног састанка у Скопљу.

Представници царинских служби земаља Западног Балкана на неформалном скупу у Скопљу разматрају моделите и могућности повезивања у региону убрзањем царинских поступака. То је део задатака из иницијативе о економском повезивању шест земаља региона у процесу до 2023. године.

У конкретном делу најављених олакшица у промету између Србије и Македоније, како је најављено, поред заједничког царинења у путном саобраћају, очекује се и убрзана реконструкција железничке станице Табановце и стварање услова за спровођење заједничког царинења и у делу железничког саобраћаја.

Прочитајте још - Вучић Заеву: Македонија у Србији има искреног пријатеља

- Достизање заедничких стандарда које захтевају еворпски и светски инвеститори за регион значиће нова упошљавања, мотивисање младих да раде и живе у родној земљи и посебну конкуреност, оценио је премијер Владе Македоније Зоран Заев, указјући да се тиме достиже жељени раст компанија, зарада, стандарда и укупне економије.

Да би се достигла равнотежа царинских поступака, контролне методе и даље се морају модернизовати и јачати сарадња између регионалних царинских служби.

У том циљу, како је додао, владе земаља региона подржававају идеју поједностављивања царинског поступка, како би се отклонили проблеми „са дугим колонома камиона“, преко могућности заједничког царињења на једном царинском терминалу.

Прочитајте још - Заев: Македонија и Србија заједно на страни мира

Заев је потврдио да Влада Македоније остаје посвећена регионалној сарадњи доприносећи између осталога и подршком продубљења сарадње између царинских админситрација у региону јачањем њиховог укупног капацитета. Све то у циљу, како је прецизирао, њиховог оспособљавања за суочавање са изазовима кроз испуњавање постављених приоритетита за интеграцију региона у ЕУ.

ЛАЊСКИ СПОРАЗУМ
Потписаним споразумом из јула прошле године у Београду, Македонија и Србија су се определиле да у железничком саобраћају скрате поступак граничних процедура заједничком железничком станицом на граничном прелазу Табановце.

У документу је прецизирано да ће се тиме значајно скратити време путовања и царинских процедура на граничном прелазу. По том споразуму возови би требало да се задржавају само у једној станици - Табановце, а не и у Прешеву. Једини гранични пункт налазиће се на железничкој станици - Табановце на територији Македоније, где ће бити лоциране граничне службе обеју држава.

Утврђивањем протокола између двеју држава, надлежне институције у Србији и Македонији, како је тада најављено, регулисаће сарадњу граничне полиције, царине, фитосанитарних и ветеринарских власти, као и организације железничког саобраћаја на граничној линији заједничке станице Табановце.