НЕПАЛСКА компанија CG Corp Global отворила је у четвртак у Руми први производни погон нудли у Европи. Ова гринфилд инвестиција која се налази у Индустријској зони, вредности девет милиона евра, тренутно је најопремљенији и најмодернији производни погон ове компаније.

Председник Србије Александар Вучић и Бинод Чаудри, власник компаније CG Corp Global, пресекли су црвену врпцу на новом погону, који је изграђен за 16 месеци. У фабрици су тренутно запослена 93 радника, а до краја године биће ангажовано још 313 људи.

- Уговором је предвиђено да та бројка износи 406 запослених, и ми смо дали финансијска средства од 3.950.000 евра - истакао је председник Вучић, који је додао да је ово четврта фабрика коју је отворио у Руми. - Стопа незапослености је 11,8 одсто, а наш циљ је да незапосленост спустимо на 10 одсто, што је европски просек.

У фабрици која се простире на 6.000 метара квадратних, производе се инстант нудле, а дневни капацитет износи 450.000 паковања.

- Wai wai нудле су један од брендова који најбрже расту у Југоисточној Азији, на Блиском истоку и у Америци. Сада ћемо вредно радити у нашој фабрици из Руме како бисмо овај бренд учинили познатим и у Европи. Средином септембра смо започели комерцијалну производњу за тржиште ЕУ, а сменски капацитети су 150.000 паковања производа - нагласио је Чаудри. У састав производа улази више од 80 одсто сировина и репроматеријала из Србије, а 80 одсто произведене робе биће извезено у различите земље Европе, на Блиски исток и у Америку.

Амбасадорка Индије Нариндер Чоханверује у долазак нових индијских инвеститора у Србији и оцењује да је председник Вучић човек од речи, јер је испунио дато обећање да ће бити укинуте визе за држављане Индије.

ВУЧИЋУ ШАЛ И ФИГУРА БУДЕ Власник непалске компаније CG Corp Global Бинод Чодрипоклонио је председнику Србије Александру Вучићу шал, традиционални поклон Непалаца, као и фигуру - статуу Буде. Вучић и Чодри су имали и краћи састанак а затим су обишли фабрику и обратили се радницима и званицама.

Отварање фабрике нудли у Руми и нова запошљавања представљају наставак тренда смањивања незапослености у Војводини, оценио је Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

- У јулу ове године, у односу на јул 2016, према званичним подацима Републичког завода за статистику, смањен је број незапослених у Војводини за 22.140 људи. Извоз привреде у Војводини за првих седам месеци ове године вредео је 2,5 милијарди евра, што је за 20,7 одсто или пола милијарде евра више него у истом периоду лане - нагласио је Мировић.


ШЉИВАНЧАНИН

УПИТАН је и како гледа на појављивање Веселина Шљиванчанина непосредно пред свечаност отварања нове фабрике у Руми, на шта је шеф државе рекао да га је видео испред капије.

- Слободан је човек, издржао је своју казну. Шта бисте, да га ухапсите, убијете - је л' вам се обраћао нешто, мешао у нешто, сметао, нападао... Шта бисте, да га вежемо у окове, убијемо... шта да урадимо - казао је Вучић. - Зато ће Готовина да буде председник ако некоме затреба, али је проблем што ће неко да стоји на пет километара од некога.


"ТАЈ ГРОЗНИ ВУЧИЋ"

НА питање новинара да прокоментарише 100 дана рада Владе, Вучић је одговорио да Влада ради добро и да ће резултати бити добри.

- Видећете и по свом новчанику да Влада ради добро - поручио је Вучић. - То доказују и фабрике које су у константном порасту. У Руми, од шест нових фабрика, отворио сам четири, док сам у Нишу присуствовао отварању или постављању темељца за чак шест од седам фабрика. Тај грозни, овакав или онакав Вучић, сваку од тих фабрика је отворио, ниједну није затворио.ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА

Председник је у Руми рекао да ће наредних дана бити саопштено колико ће бити повећање плата и пензија, али и прецизирао да ће бити - значајније.

"Биће саопштено и повећање плата и поклони за пензионере и за полицију и војску. Није идеално, знам, али биће све боље, јер смо на стабилним основама", рекао је председник