РАДНИЦИ крагујевачке фабрике ФКА радикализовали су штрајк и данас, први пут од почетка обуставе рада, изашли ван фабричких капија. Окупили су се испред зграде градске управе у Крагујевцу где су челницима града предали писмо упућено председнику Александру Вучићу, од кога траже помоћ у решавању проблема.

Председник штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је да нема помака и одлуке о почетку преговора о радничким захтевима. Он за такву ситуацију окривљује пословодство "Фијата" али и Владу Србије.

У обраћању радницима он је казао да су испред зграде градске управе радници друге смене. Прва смена је, како је рекао, у затвору, у гету.

- Чуде се неки зашто су радници "Фијата" стали, а имају лепа одела и ко зна шта још. Свега тога има, али нема пара. Морају да схвате да ми нисмо робови - поручио је Марковић.

Он је истакао да је челницима градске управе предао писмо радника упућено председнику Александру Вучићу, где се, између осталог, напомиње да радници нису задовољни понашањем одговорних из Владе Србије посебно када је реч о, како је навео, обећаном закључку којим би се гарантовала заштита радника од евентуалних последица штрајка који траје од 27. јуна.

- Ово је наша земља и нећемо допустити да нас и наше породице било ко понижава. Верујемо да сте нам савезник у томе и тражимо да се хитно укључите у решавање актуелне ситуације у предузећу "Фијат" - наводи се у писму које је упућено председнику Вучићу.

Радници су поручили да желе преговоре и да се што пре изађе из "зачараног круга".

- Не могу стране компаније да буду јаче од државе, а ми смо држава. Тражимо да радимо и будемо адекватно плаћени за наш рад - речено је на овом радничком скупу.


ЗАБРИНУТ

ПОСЛЕ протеста, градоначелник Крагујевца Радомир Николић одржао је конференцију за новинаре где је позвао на мудрост и да се што пре седне за преговарачки сто. Он је нагласио да је судбина Крагујевца везана за радничку судбину, да нико не оспорава права радника, али да и они морају имати одговорност, јер комплетна ситуација може негативно да се одрази на цео град:

- Ако се ова ситуација настави, бојим се да ћемо поново бити "долина глади", јер ће нам требати много више времена него раније да се производња покрене.

МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ: ПРОТОКОЛ НА СТОЛУ

Министарство привреде предложило је данас представницима синдиката радника "Фијата" потписивање протокола што би омогућило започињање преговора радника и руководства "Фијата" већ у понедељак, 17. јула, о захтевима радника који су у штрајку. Предложени протокол прослеђен је представницима радника и руководству компаније ФКА Крагујевац и Министарство очекује њихов одговор.

ОДГОВОР ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА ФИЈАТА НА ПРОТОКОЛ МИНИСТАРСТВА

Штрајкачки одбор крагујевачког "Фијата" саопштио је вечерас да је "уместо позива на преговоре, добио Протокол о окончању штрајка", преноси РТС.

Министарство привреде предложило је раније данас представницима синдиката радника "ФЦА Крагујевац" потписивање протокола које би омогућило започињање преговора радника и руководства "Фијата", већ у понедељак, 17. јула, о захтевима радника који су у штрајку.

У штрајкачком одбору кажу да им се "за прекид штрајка не нуди ништа, осим напора Министарства за привреду да преговори постигну успех".

Нуди им се, стоји у саопштењу, "да се два пута саплету о исти камен".

Штрајкачки одбор најављује да ће Министарству привреде, "у року од неколико сати", доставити измењени предлог протокола у коме ће од Владе Републике Србије тражити да преузме свој део одговорности, као власник 33 одсто капитала у предузећу "Фијат крајслер аутомобили".

Штрајкачки одбор такође позива Владу да, како кажу, "приведе законима" предузеће "Фијат крајслер аутомобили" и онемогући да њихове процедуре буду изнад закона у Србији.

Штрајкачи траже да Влада, преко представника капитала Републике Србије у управљачким структурама предузећа, иницира проналажење решења, а да државни органи примене Закон о штрајку и "силом закона и државе", наложе предузећу "Фијат крајслер аутомобили" да започне преговоре.

Министарство привреде саопштило је раније да је предложило потписивање протокола руковедећи се значајем сваког радног места, и ради све што је у његовој моћи да пронађе све могућности да разговори отпочну што пре.

Почетак разговора директно би значило спречавање даљих негативних последица обуставе рада, јер наставак процеса производње и рада у Фијату представља најбоље решење за сваког радника Фијата, за град Крагујевац и целу Србију.