ПОНОВО је оживело тржиште некретнина. На одлуку да се купују квадрати утицали су повољни банкарски кредити, рекордно ниске цене станова и кућа, као и све већи број зграда који се зида.

После пет година константног пада, ова 2017, а на основу првих шесет месеци, биће преломна година за оне који зидају и тргују квадратним метрима. Ако би се наставило темпом од јануара до маја, ове године на нивоу Србије биће прометовано око 140.000 некретнина, што је за око 25.000 више него лани.

За разлику од 2010. године, када је цветала ситна станоградња (били су мотивисани ослобађањем ПДВ), сада су купци више заинтересовани за станове који су већ коришћени. Они су знатно повољнији.

Грађани Србије се, према регистрованим подацима Републичког геодетског завода, само у седам одсто случајева одлучују на куповину станова од инвеститора. Јасно је и зашто: на Новом Београду и Палилули потребно је издвојити од 55 до 60 одсто више новца за куповину стана у новоградњи у односу на просечну цену коришћеног стана. На Врачару је та разлика 30 одсто виша, а у Старом граду и Савском венцу око десет до 15 одсто.

И даље је куповна моћ мала, па се у највећем броју случајева продају станови од 40.000 до 50.000 евра - прича Милош Симић из агенције "Евроинвест". - Углавном се купци за новац сналазе тако што узимају кредите. Камате су ту око три одсто.

ЛУКС КВАРТОВИ НА позитиван тренд у промету некретнина утицала је изградња неколико луксузнијих стамбених комлекса. Поред Београда на води, на тржишту влада велико интересовање за квадрате у Централ гардену, Вождовим капијама, Блоку А, Скајлајн у Кнеза Милоша, за Дунавске терасе...

Будућим газдама станова и држава помаже. И даље су актуелне пореске олакшице за ПДВ у случају да се купује први стан у новоградњи или се купац ослобађа пореза на пренос апсолутних права ако је реч о стану који је коришћен.

Према Симићевим речима, тржиште ове године постало је активније. Традиционално, очекује се велики промет од маја до јесени. Мање станове купују родитељи деци која студирају, а преко лета главни купци некретнина су гастарбајтери, који за време годишњих одмора долазе у Србију.


РАСТУ И ЦЕНЕ КВАДРАТА

ПРЕМА подацима Републичког геодетског завода у београдским општинама Звездара и Вождовац квадратни метар стана 2016. године био је 1.150 евра, док је 2014. та цена била 1.200 евра. Ове године просечна цена квадрата је 1.250 евра. На Новом Београду у 2016. години квадрат је коштао 1.150 евра, а у 2014. требало је издвојити 1.200 евра по метру квадратном. Ако се у 2017. години настави тренд, који је био у првих пет месеци, цена ће бити око 1.250.