ПОРЕСКИ инспектори су од почетка године привремено ставили катанац на чак 40 бензинских пумпи у Србији.  Одузето је и готово 20.000 литара бензина и дизела вишка, али је и зарачунат ПДВ онима код којих је утврђен мањак од готово 56.000 литара разних нафтних деривата.

- Од почетка године до 19. маја, порески инспектори у координираним акцијама са тржишном и метеоролошком инспекцијом контролисали су укупно 103 бензинске станице и утврдили неправилности у пословању због којих су изречене мере привременог затварања 40 станица, што је 38,83 одсто контролисаних - речено је "Новостима" у Пореској управи Србије.

Код затворених пумпи утврђена је једна или више неправилности. Оне нису евидентирале промет, нису издавале фискалне рачуне, код њих су радили непријављени радници, неажурно су водили пословне књиге или нису обављали годишње пописе.

Број бензинских станица које имају неправилности у пословању - расте. Поређења ради, у истом периоду лане, контролисане су укупно 102 бензинске станице, а од тог броја је 29, односно 28,43 одсто, затворено на седам дана због неправилности.

Порезници су контролисали и уплату јавних прихода. За непуних пет месеци откривена је утаја од 5,69 милијарди динара пореза, од чега се готово половина односи на неплаћени ПДВ. То је резултат 3.923 обављене контроле правилности обрачуна јавних прихода. Прекршајну пријаву добиће више од трећине њих, тачно 1.421 обвезник.

У укупном броју од 6.056 обављених контрола од почетка године, близу 2.000 односи се на издавање фискалних рачуна.

- У 750 објеката, што је 38,8 одсто од контролисаног броја, утврђене су неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајне одговорности. Мера привремене забране обављања делатности изречена је у 698 објеката - истичу у Пореској управи.


СИВА ЗОНА

ПОРЕЗНИЦИ су, од почетка године, контролисали и оне чији објекти раде на црно - непријављене радње, агенције, фризерске салоне... До сада је преконтролисано 50 оваквих објеката, и утврђено да је држава "изиграна" за укупно 20 милиона динара неплаћеног пореза. У току је контрола код још 22 особе које се баве нерегистрованом делатношћу.


НАПЛАТА ПОРЕЗА

ПОРЕСКА управа је, од почетка године, наплатила 364,9 милијарди динара јавних прихода, што је раст од 4,8 одсто у односу на исти период лане.

- Наплаћено је 51,1 милијарду динара пореза на доходак грађана или 7,5 одсто више него у истом периоду 2016. године, затим 25,2 милијарде динара пореза на добит, или 31,7 одсто више него у истом периоду 2016. - наводе у Пореској управи. - Наплаћено је и 3,9 одсто више акциза, укупно 63,2 милијарде динара, као и 6,9 одсто више доприноса на обавезно социјално осигурање, укупно 179,4 милијарде динара.