ШТА КУПУЈЕМО: Балкан пун шкарт робе из Европе
20. 02. 2017. у 22:02
Код нас никад нису рађене паралелне контроле квалитета увозних артикала. И Мађари, иако чланови ЕУ, купују лошије верзије брендираних производа
Фото А. Станковић
НИЈЕ тајна да велики европски произвођачи имају две линије производа - једну за западно и богато тржиште и другу за све остале. Изгледају идентично и нуде се под истим именом, али су разлике у квалитету велике.
То је недавно потврдило и истраживање Агенције за безбедност хране Мађарске, где је утврђено да су 24 артикла "мађарске верзије" била лошијег квалитета него исти у Аустрији. Резултати су показали, примера ради, да је мађарска верзија наполитанки "манер" мање хрскава а да се "нутела" теже маже од оне из аустријских радњи.
У Србији, међутим, никада нису рађене паралелне контроле квалитета производа са рафова западних земаља са онима који се нуде српском купцу. Таква поређења квалитета и састава долазила су једино од - потрошача.
- Искуство домаћих купаца показује да су увозни производи знатно неквалитетнији у Србији, него у земљама одакле потичу - каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача. - Наш део Европе велике компаније користе да на уштрб квалитета додатно профитирају. Није то само случај код хране, већ и средстава за личну и хигијену домаћинстава, али и код одеће и обуће, чак и код аутомобила. То што се нама нуди, они не би смели да понуде својим суграђанима. Покрет потрошача је неколико пута радио контролу квалитета увозних производа, а занимљиви су били разултати испитивања сирева. Прва контрола сирева из Холандије показала је изванредне резултате - готово сви су били у зони екстра квалитета. Већ друга контрола након годину дана открила је да је квалитет истих холандских сирева "пао" на добар или задовољавајући ниво.
И словачка агенција за квалитет хране упозорава да је утврдила разлике у укусу, изгледу и саставу код десетак производа који се под истом марком продају у Словачкој, Немачкој и Аустрији. Нове анализе надлежне државне службе словачког министарства пољопривреде откриле су да код половине тестираних прехрамбених производа постоје значајне разлике у саставу.
- Углавном је, када се ради о производима продатим у Словачкој, садржај меса био мањи а масти већи, садржај вештачких заслађивача и конзерванса био је такође већи, а грамажа производа мања - рекла је словачка министарка пољопривреде Габријела Матечна.
ПРОПУСТИ У ПРОПИСИМА
ПРВИ човек Покрета потрошача Петар Богосављевић каже да неквалитет пролази наше границе захваљујући и многим пропустима у законима.
- Преписују се прописи из Европе, али остају пропусти који се касније злоупотребљавају - каже Богосављевић. - Европски закони о декларисању кажу да на етикетама мора да стоји рецептура производа. Србија је преузела те прописе, али тај део о рецептури недостаје. Код нас је довољно да се истакне количина протеина, али се не зна да ли су они биљног или животињског порекла.
SVE PO KLASIFIKACIJI
20.02.2017. 22:19
Drzave trece klase, dobiju treceklasnu robu. A STA MISLITE ZASTO JE OSNOVATA EU?
@SVE PO KLASIFIKACIJI - Eu drzava-pravna drzava.
Poodavno ne kupujemo ništa uvozno. Samo brend prodavnice i obavezno Made in Serbia. Em bolje, em jeftinije. Preporučujem svima da pogledaju etikete pre ubacivanja u korpu.
Kupujte domace!
Mogu oni prilagodvati proizvode ali isto tako treba sprovoditi testove i objavljivati redovno i u sto vise javnih medija tako da ljudi mogu da kupuju ono sto je dobro i kvalitetno bez obzira odakle dolazi da li iz Srbije ili Turske!
Коментари (34)