БЕОГРАД - Економиста Стојан Стаменковић оценио је данас да је питање да ли ће Фијат после истека уговора 2018. године и даље остати у Србији.

"Чини ми се да уговор истиче 2018. године и нисам сигуран да ли ће се продужити или ће Фијат коначно отићи одавде. Ја не видим ту неку перспективу за раст производње", рекао је Стаменковић на представљању новог броја часописа Макроекономске анализе и трендови (МАТ).

Додао је да међугодишња поређења показују пад производње моторних возила и приколица за близу седам одсто у јулу и за девет одсто у седмомесечном периоду.

"Након укидања треће смене у компанији Фијат не може се очекивати побољшање у овој области", рекао је Стаменковић.

Навео је да тренд ове области у последња три месеца стагнира на нивоу који је за око 11 одсто нижи од прошлогодишњег просека, а производња је сада нижа од оне максималне, достигнуте средином 2013.године за више од 40 одсто.


Стојан Стаменковић фото А.Станковић

Према његовим речима, вредност извоза моторних возила и приколица у периоду јануар-јул била око 1,2 милијарде евра (месечни просек био 174,5 милиона евра), а у јулу је та вредност редукована на 132 милиона евра што је за 39,4 одсто мање него у јулу 2013.године.

"То је један од битних фактора редукције динамике укупног извоза у јулу", оценио је Стаменковић.