КОМПАНИЈА "Бекамент" отворила је данас нову фабрику за производњу грађевинског стиропора у овиру свог комплекса у Аранђеловцу. У погон је уложено четири милиона евра, а поред постојећих 300 радника, посао ће добити 70 нових. Годишњи капацитет производње у новој фабрици биће 500.000 кубика.

Мандатар за састав владе Александар Вучић отворио је јуче фабрику у Аранђеловцу и рекао да је Влада уложила 500.000 евра да помогне компанији "Бекамент" и да им је тај новац на располагању, као и да је преузела обавезу да заврши три километра пута у околини Аранђеловца.

- "Бекамент" је камен српске економије и камен српске будућности - поручио је Вучић. - Ова фирма увек на време исплаћује плате радницима и увек имати помоћ Владе, као и друге домаће фирме које послују на исти начин. Срећан сам и поносан јер је реч о српској породичној компанији, која је почела да ради пре 24 године.

Вучић је у разговору с радницима рекао да ће држава помоћи колико може домаћим фабрикама јер те фирме држави плаћају порезе и доприносе и обезбеђују нова радна места.

- Захваљујући оваквим фабрикама држава има више средстава за школе, болнице - рекао је Вучић. - У наредном периоду на тендерима ћемо давати предност домаћим фирмама, уколико понуде исте услове као стране фирме.

Сви производи "Бекамента" поседују сертификате потребне за извоз у ЕУ и планирано је да се грађевински стиропор који ће се производити у новој фабрици пласира на домаће, али и на тржишта држава региона.

- "Бекамент" ће са грађевинским стиропором у понуди постати једина домаћа компанија која производи све материјале неопходне за завршне радове у грађевинарству - рекао је Дејан Чоловић, генерални директор "Бекамента". - Сада у потпуности заокружујемо процес производње од основих сировина до финалних производа.

Компанија за 2017. годину планира још једну инвестицију у вредности од 10 милиона евра. Реч је о фабрици за производњу боја, фасада, грађевинских лепкова и малтера, чији ће годишњи капацитет бити 250.000 тона.БОЉИ ЕКОНОМСКИ ОДНОСИ

- ЈУРИМО, трчимо за бољим економским односима са САД, али и са Русијом - казао је мандатар за састав нове владе. - Важни су и економски односи са регионом, за које је пре свега заслужна стабилна регионална политика. Погледајте само "Бекамент". Они извозе и у Хрватску, Мађарску, Аустрију. Имају извоз од пет милиона евра у Хрватску. За породичну компанију, знате ли шта је то да толико своје робе извезе у Хрватску.
РАСТ БДП

СРБИЈА ће у првих шест месеци имати највећу стопу раста БДП у целом региону и биће у прве четири државе у Европи, рекао је јуче председник Владе Србије Александар Вучић.

- Ми ћемо у наредних неколико дана имати званичне резултате раста свих економија у Европи. Званичне процене ММФ за Србију за 2016. годину биле су да ћемо имати раст, али да ће бити најнижи у региону, а како данас ствари стоје Србија ће у првих шест месеци имати највећу стопу раста БДП у целом региону - додао је он.