НАЈВЕЋИ туристички пројекат у Србији, изградња панорамске гондоле на Златибору, ускоро би могао да угледа светлост дана. Наиме, усијање односа између Министарства грађевине и Општине Чајетина, појачала је изјава министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, да на траси нове планинске атракције нису решени имовински односи и да општина нема комплетну пројектну документацију. С друге стране, у ресорном министарству истичу да је дошло до неспоразума и да ће све бити решено.

- Пре два дана је Министарство добило на увид, први пут, идејно решење будуће гондоле, а чули смо се и са председником Општине Чајетина и једноставно је дошло до неспоразума по питању надлежности - каже за "Новости" Александра Дамјановић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. - Били су пројектанти, донели су идејно решење, које је урађено за цео пројекат, а ми смо се упознали са техничким карактеристикама будуће гондоле. На основу свега тога, закључено је да је за издавање свих дозвола за овај објекат надлежно министарство.

Општина је урадила идејно решење и пројекат за грађевинску дозволу, тако да све што постоји од папира биће искоришћено, прича Дамјановићева. Према њеним речима, ту ће се уштедети на времену, а на крају, свеједно ће бити ко ће издавати дозволе. Битно да се поштује закон, а иста је процедура издавања и код министарства и код општине.

Како каже Дамјановић, због специфичности објекта у безбедоносном и грађевинском смислу, по надлежности, техничку контролу идејног пројеката извршиће Државна ревизиона комисија.

- Између нас, практично нема никаквог спора - сматра Дамјановићева. - Врло смо заинтересовани за овај пројекат, јер је он од државног значаја, а не само од локалног. То ће бити најдужа жичара на свету. И до сада је Министарство издавало дозволе за све жичаре и гондоле које су постављене у Србији.

ЈАВНИ ИНТЕРЕС ВЛАДА Србије је пре неколико дана дала сагласност да се над спорним земљиштем прогласи јавни интерес, чиме се омогућавају поступци експропијације земљишта на траси будуће гондоле.

С друге стране, први човек Чајетине Милан Стаматовић упозорава да пројекат коче државни чиновници и Управни суд, нерешавањем спора о властништву над 2.213 хектара вредног земљишта. Договор, истиче, треба да се пронађе и око издавања грађевинске дозволе. Проблем је, како каже, да ће се у случају тумачења да је то посао Министарства, на почетак изградње чекати још шест месеци.

- Пуних 10 година државу упозоравамо да мора решити покушај отимачине земљишта пољопривредног комбината "Златибор" - каже Стаматовић. - Уосталом, ми не правимо питање, делове земљишта за постављање стубова гондоле ми можемо сами да платимо, као што сами плаћамо комплетан подухват. Лако ћемо наћи договор са приватним власницима парцела, али све је далеко теже када је реч о државном земљишту. Захваљујући гондоли, ми смо држави сачували земљиште.