КОРИСНИЦИ природног гаса који су на јавном снадбевању плаћаће га од 1. јуна додатних четири одсто повољније, док ће цене за домаћинства бити ниже за 3,6 одсто. Од јуна 2015. године, ово је пето смањење цена гаса за јавну потрошњу, након чега ће просечне цене за ове купце бити ниже за преко 36 одсто у односу на исти месец прошле године.

Савет Агенције за енергетику у петак је дао сагласност на одлуке 33 јавна снабдевача о промени ових цена.

- Ова промена је последица пада девизног курса долара који се користи као валута за увоз природног гаса - кажу из Агенције. - Право на јавно снабдевање имају купци чија је годишња потрошња до 100.000 кубика и чији су сви објекти прикључени на дистрибутивни систем природног гаса. Међутим, сви ови купци, укључујући и домаћинства, имају и право да слободно бирају снабдевача на тржишту.

Како је грејна сезона увелико завршена, домаћинства која за то користе природни гас, неће током лета имати користи од овог појефтињења, али би могли да плаћају грејање мање од октобра. Како је у току опоравак цена нафте, могуће да ће и гас поскупети, али са одложеним дејством од девет месеци. Како је недавно и најавио директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, поскупљење природног гаса вероватно ће потрошаче дочекати у последњим месецима или на самом крају наредне грејне сезоне.

Бајатовић је најавио и даљи пад цене гаса у доларима крајем ове и почетком наредне године, али се то због мењања вредности стране валуте, можда неће прелити и у Србију.