ПРОПАО је и други покушај да се Београдска индустрија пива изда у закуп. Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) повукла је у суботу оглас за прикупљање писаних понуда за пословно-техничку сарадњу, који је објављен 9. марта. Како "Новости" незванично сазнају, конкурс је обустављен, јер се на њега јавио - неочекивано велики број кандидата!?

И пре стечаја мањински акционари су упозоравали да је намера надлежних да БИП уступе баш македонском бизнисмену Светозару Јаневском. Већи број заинтересованих потенцијалних закупаца очигледно је претио да помути план и да Македонцу измакне обећани закуп за 50.000 евра месечно.

Раније руководство БИП-а имало је договор са Јаневским да за ту суму добије право да производи пиво са заштитним знаком БИП-а. У томе би му помогло 100 радника које би изнајмио од пиваре. Против ове одлуке били су мањински акционари. Одласком пиваре у стечај, акционари су остали без права гласа и имовине, а садашњи стечајни управник, АЛСУ, обновио је ранију идеју. Тако је у јавном позиву, између осталог, био наведен и услов да закупац ангажује минимум 100 радника БИП-а.

- Не знамо који су прави разлози за поништење огласа о закупу, али чули смо да је било више озбиљних кандидата који су се јавили на конкурс, а за које он није био предвиђен - каже Војислав Ћоровић, један од представника малих акционара БИП-а. - Међу њима је и једна компанија из Енглеске. То, међутим, очигледно не одговара онима који имају своје фаворите за закупца, па су одлучили да би најбоље решење било да се он поништи.

Ово је други пут да се објављује и обуставља позив за закуп пиваре. Скоро идентичан оглас освануо је и у децембру прошле године и обустављен је, јер је у међувремену стечај - поништен. Иначе, Привредни суд је три пута отварао стечајне поступке над БИП-ом. Мањински акционари су се сваки пут жалили и Апелацини суд је уважио њихове жалбе.

Још нема званичног обавештења ни АЛСУ, ни Министарства привреде о разлозима да се само неколико дана пре истека рока (22. март) конкурс поништи.


ЖАЛБА УСТАВНОМ СУДУ

АДВОКАТ Александар Андрић, заступник акционара, каже да ће они упутити жалбу Уставном суду.

- Сматрамо да уопште не постоји разлог за увођење Београдске индустрије пива у стечај - објашњава Андрић. - Има других начина да се наплате дуговања, нарочито када је у питању фирма попут БИП-а. Припремићемо се и све ћемо документовати да докажемо да стечај није решење. Било је нелогичности у раду надлежних и злоупотребе службеног положаја, јер док је у току жалбени поступак, траје суспензија свих радњи, а пре истека тог рока је расписан оглас.