ПРЕДЛОГ измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту успео је да посвађа готово сва удружења земљорадника и сточара у Србији. Поједини војвођански пољопривредници су своје незадовољство законским решењима закупа државног земљишта, које, како тврде, фаворизује велике инвеститоре, изразили протестима. С друге стране, нека удружења сматрају да иза тих побуна стоје локални "моћници" и велепоседници, чије интересе и бране.

Јабука раздора је бачена делом закона који се тиче издавања великих површина државног земљишта инвеститорима на рок од 30 година. У Централној асоцијацији произвођача млека Војводине кажу да је са надлежнима из Владе, Министарства пољопривреде и другим пољопривредним удружењима усаглашено да се државна земља прода породичним газдинствима, и то максимално 20 хектара. Како тврде, Асоцијација је била против тога, али су ту иницијативу поднела удружења ратара, која су сад у протестима, а све под изговором да се тиме помаже малим и средњим газдинствима.

  • Оно што је битно за нас сточаре, јесте давање могућности да закупимо државно пољопривредно земљиште, по прихватљивим условима за нас - каже Сања Бугарски из Асоцијације. - Заборавља се да се овим законом коначно уводи ред у располагање државним пољопривредним земљиштем. Највећи део је у сивој зони, узурпиран од локалних тајкуна. Обмањујући мале пољопривреднике, ратаре и сточаре, они покушавају да сачувају оно што незаконито користе и од чега се богате. Сличног мишљења је и Сабор произвођача агропривреде Србије. N


  • НАЛОГОДАВЦИ

  • Мирослав Киш, лидер Асоцијације пољопривредника која је на протестну вожњу позвала земљораднике, сматра да оптужбе против њих говоре о онима који их не подржавају.

  • - Те оптужбе и текстове наручили су њихови налогодавци, а иста удружења се увек "подигну" да заштите пољопривреднике, иако на тај начин штите све друге, пре него пољопривреднике - сматра Мирослав Киш.