ДО 15. децембра без посла ће остати 1.060 запослених у систему државних органа и јавних служби у Србији. На ово треба додати и прекобројне у области просвете и културе. Вишак радника на буџету биће прецизно утврђен одлуком о максималном броју запослених у систему државних органа и служби коју, према сазнањима "Новости", припрема Влада Србије. Судећи према претходним најавама надлежних, у овом "првом кругу" рационализације, очекује се да се број запослених највише смањи управо одласком у пензију. У сваком случају, свако министарство, управа, дирекција... ускоро ће добити тачно утврђен број запослених за које ће бити обезбеђене плате у државној каси. Сви преко тог броја од 16. децембра више неће имати посао.

Губитак посла највише ће погодити запослене у области финансија, где је утврђен вишак од чак 808 радника. Овај делокруг је прилично широк, јер осим Министарства финансија, у коме ради 370 људи, обухвата још 14 управа, дирекција и агенција. Ту спада Пореска управа са 5.850 запослених, Управа царина са 2.560 радника, али и Републички завод за статистику, Дирекција за имовину РС...

Ако занемаримо чињеницу да вишак у области просвете још није утврђен, следећи на листи са највише прекобројних је делокруг здравља. Ту је вишак 110 запослених. Тако ће од 15. децембра у Министарству здравља радити две особе мање, док ће на платном списку Републичког фонда за здравствено осигурање бити 88 радника мање. У овом "кругу" смањења броја запослених, судећи према листи у коју су "Новости" имале увид, ниједан радник из мреже задравствених установа неће бити отпуштен.

У делокругу правде у Србији запослено је укупно 15.258 радника. Од средине децембра посао ће овде изгубити укупно 45 људи, али још није прецизирано у којим судовима, установама и институцијама.

Број радника биће мањи и у рударству и енергетици, и то за 35. У овој области запослено је 130 људи у ресорном министарству и још 10 у Управи за резерве енергената. Одакле ће конкретно одлазити у пензију или бити отпуштани, тек треба да се види.

Коначан број прекобројних у "првом кругу рационализације" до 15. децембра, зависиће од утврђеног вишка у области просвете, науке и технолошког развоја. У овој области плату из буџета прима укупно 136.884 запослених. Највише их је, што се подразумева, у области основног, средњег и високог образовања, заједно више од 127.000. Међутим, само министарство упошљава 420 људи, за студентски стандард задужена су 2.424 запослена, у домовима ученика ради 1.352, док је у области науке укупно 4.581 запослених на буџету.

У ВЛАДИНИМ СЛУЖБАМА 62 МАЊЕ

У пензију или на биро рада у децембру ће отићи и 62 запослена у разним службама Владе Србије. Према документима у које су "Новости" имале увид, највеће смањење биће у Канцеларији за Косово и Метохију: са 99 на 71 радника. Из Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини отићи ће 10 људи, док ће смањење осетити још четири Владине службе, односно канцеларије, одакле ће отићи по мање од 10 запослених. Из Авио-службе отићи ће троје, из Службе координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу петоро, из Канцеларије за равизију система управљања средствима ЕУ деветоро и из Канцеларије за људска и мањинска права седморо људи.