Помоћник министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић позвала је данас заинтересоване да што пре конкуришу за доделу бесповратне помоћи кроз Програм подршке малим предузећима за набавку опреме.

За тај програм опредељено је 200 милиона, а јавни позив је, како је истануто, отворен док се расположива средства не утроше.

Министарство привреде расписало је јуче јавни позив малим и микро предузећима и предузетницима, као и задругама, за доделу бесповратне помоћи кроз Програм подршке малим предузећима за набавку опреме.

"Програм је намењен за оне најмање, али за оне који су производно оријентисани и који хоће да инвестирају у проширење својих капацитета", најавила је Обрадовић Јовановић, гостујући на ТВ Пинк.

Говорећи о подацима за 2014. годину, где се предузећа разврставају на мала, микро и средња, Обрадовић Јовановић је прецизирала да је укупно постоје 324.766 предузећа.

Обрадовић Јовановић је додала да су при том 99 одсто мала и средња предузећа и да је то у свим државама, па и у Србији, сектор који чини највећи део домаће привреде, јер у њему ради скоро две трећине запослених, због чега је важно му се обезбеди подршка.

Влада Србије је у марту ове године усвојила стратегију развоја малих и средњих предузећа са акционим планом до 2020. године, подсетила је Обрадовић Јовановић.

Она је најавила да се управо сада ради са другим министарствима на припреми године предузетништва.

"Наша жеља је да објединимо све снаге и то не само јавног сектора, већ и невладиних организација, привредних комора, свих оних који су укључени у подршку овом сектору и да направимо заједничку акцију", најавила је Обрадовић Јовановић.

Кроз Програм подршке малим предузећима за набавку опреме, који представља комбинацију повољних банкарских кредита и бесповратних средстава државе, Министарство привреде суфинансира набавку производне опреме у износу од 25 одсто вредности опреме, саопштило је Министарство.

У саопштењу се наводи да се 70 одсто трошкова набавке финансира из кредита банака партнера, а пет одсто је учешће самог предузетника.

Средства се, како пише, могу користити за набавку нових или половних производних машина и опреме, као и нових делова, специјализованих алата за машине и опрему.

Износ одобрене бесповратне помоћи до 25 процената од вредности опреме не може бити већи од 2.500.000 динара, истакнуто је.

Привредни субјекти који су заинтересовани за учешће у програму, захтев за бесповратну помоћ подносе заједно са кредитинм захтевима у једној од банака која је партнер на програму.

Банке партнери Министарства у реализацији тог плана су Ерсте банка, Интеса, Сосијете женерал, Уникредит и Прокредит банка.

Оне су понудиле посебне, повољније услове кредита, који не морају бити обезбеђени хипотеком на некретнинама, већ пре свега залогом на опрему која се набавља.

Министарство привреде реализује програм у циљу повећања конкурентности привредних субјеката, унапређења њиховог пословања, као и креирања нових радних места.