Концепт „Business cafe“, који једном у два месеца окупља предузетнике „гладне“ туђих искустава и знања, 24. септембра 2015. у „Azzaro RED klubu“, радно је обележио први рођендан у Србији.

Организаторка догађаја Ирена Лалић седми пут је успела да заинтригира велики број предузетника одабиром занимљивих саговорника. Кључне речи овог сусрета предузетника биле су мотивација и мерење резултата, као теме о којима ће сви који су имали прилику да слушају инспиративни разговор Ирене Лалић са гостима, сигурно већ сутра размишљати у оквиру својих радњи и фирми.

Први се представио власник швајцарске компаније "Daccomet AG" Един Дацић који је одрастао у Швајцарској, али је као млад, стицајем околности, донео одлуку да каријеру започне на Балкану.

После каљења у аутомобилској индустрији у Хрватској, Един је одлучио да модернизује фабрику намештаја “Стандард” из босанског Прњавора где је почела његова занимљива авантура повезивања пословне филозофије највеће светске компаније намештаја ИКЕА и балканског начина пословања.

У причи пуној духовитих опаски о балканском менталитету и анегдота са домишљатим радницима, Дацић је покушао да дочара како изгледа успостављање система у окружењу које не респектује систем. Али и о болном искуству одбијања “уговора из снова” због недостатка радне снаге у земљи која бележи званичну стопу незапослености од 40 одсто. Упркос свим препрекама, захваљујући сопственим визијама, подршци партнера и бројним иновацијама у мотивисању запослених, успео је да у пословни портфолило упише још једну пословну јединицу, фабрику намештаја “Standard Furniture” у Ћуприји.

Дацић је као највеће изазове пословања у Србији навео бирократски систем и то што људи беже од мерења и транспарентности резултата, који нужно воде ка санкционисању или награђивању.

Сасвим другачији пословни пут имао је други гост Business Café-a, оснивач консултантске куће „Omega Consulting Team“ Милан Мијаиловић. Каријеру је, по завршетку студија, започео у производном погону велике фабрике у којој је стицао искуство на различитим менаџерским позицијама и једно време био члан Борда директора. Међутим, напустио је велики кабинет и сигурну позицију због изазова које доноси предузетништво. Данас је пословни саветник великим компанијама у области управљања, организационог консалтинга и финансијског описмењавања.

У правом мотивационом говору, Мијаиловић је акцентовао да човек треба да прихвати одговорност за своје одлуке, буде довољно одважан да верује у оно што ради и храбар да направи промену када је најуспешнији. Задржавајући се на теми промене у начину размишљања, као кључном фактору успешности, Мијаиловић је навео низ примера како су позитивне промене настале када су уважена мишљења запослених и када су ти запослени мотивисани и промовисани.

Традиционално, Business cafe је донео и бројне поклона гостима, од оклагија из Ћуприје до ваучера за модни консалтинг, а гости су још једном потврдили колико је за предузетништво важан такмичарски дух и тимски рад учествујући у слагању пуззле које је припремила компанија “Wienner Stadtiche”, која подржава Business cafe од самог почетка.

После годину дана успешног рада, Business cafe пронашао своје сигурно место у свету предузетништва, као оаза у којој се повремено, под вештом организаторском палицом Ирене Лалић, окупљају предузетници чији је циљ лични и професионални развој.