НОВО предузеће српских "Железница", "Инфраструктура железница Србије", и компанија руских железница "РЖД интернешнал" потписали су у уторак уговор о реконструкцији и модернизацији три деонице Коридора 10. Укупна дужина пруге која ће бити реконструисана је 46 километара, а радови би требало да почну у првом кварталу следеће године.

Потписивању уговора у "Железницама" присуствовали су потпредседница Владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић и нови председник руских железница Олег Белозјоров.

Уговор о модернизацији три деонице на југу Србије, вредан је 26,4 милиона долара, а радови ће бити финансирани руским кредитом, чија је укупна вредност 800 милиона долара.

Уговор су потписали генерални директор предузећа "Инфраструктура железнице Србије" Горан Максић и генерални директор "РЖД интернешнал", Сергеј Павлов. Деонице које ће бити модернизоване су Винарци - Ђорђево 15 километара, Врањска Бања - Ристовац 17,7 и Бујановац - Букаревац 13,7 километара.

- Србија ће ове године модернизовати 130 километара пруга, а у наредне три године ће бити обновљено укупно 500 километара - рекла је Михајловићева. - Настављамо модернизацију српских железница. Пре око недељу дана смо отворили реконструисану пругу Сопот - Космајски Колачевац, где је брзина повећана са 30 на 120 километара на сат, а данас смо отворили део између Руме и Голубинаца, где је такође брзина повећана на 120 километара на сат.

Михајловићева је напоменула да је реализација руског кредита заједнички максимално убрзана и додала да је вредност тренутних пројеката у железничкој инфраструктури милијарду евра.


ГОЛУБИНЦИ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и нови председник "Руских железница" су у уторак возом обишли и 18 километара дугу деоницу од Голубинаца до Руме, која се данас отвара за саобраћај. Модернизована пруга једна је од три северне деонице железничког Коридора 10.