БЕОГРАД - "Железнице Србије" добиле су дозволу за коришћење нових електромоторних "Штедлерових" возила, а очекује се да ће припреме за укључење првих возова у саобраћај на релацији Београд-Нови Сад-Суботица бити завршене средином јуна.

Како је наведено у саопштењу "Железница Србије", то предузеће потписало је уговор са швајцарском компанијом "Штадлер" за испоруку 21 електромоторног воза у марту 2013. године.

До сада је српским железницама испоручено 15 "Штадлерових" возова, а очекује се да ће и преосталих 6 гарнитура бити испоручено у року, односно до 31. августа 2015. године.

Уговор је вредан око 99 милиона евра, а реализује се из кредита Европске банке за обнову и развој, наводи се у саопштењу "Железница Србије" којој је дозволу за нови електромоторни воз серије 413/417 "Штадлер Флирт ИИИ" издала Дирекција за железнице.

"'Штадлер Флирт III' означава 'брзи лаки иновативни воз', максималне брзине 160 километара на сат. Реч је о возу савремене концепције, са техничким решењима која су у складу са најновијим европским стандардима који се уводе и на возилима за друге европске железничке оператере", објашњено је у саопштењу.

Поред брзине и изузетног екстерног дизајна, тај воз пружа потребан комфор путницима захваљујући пректичном ентеријеру, безбедном улазишту и електронском аутоматском систему за информисање.

У саопштењу се наводи да је то нископодни тип воза са 234 места за седење, 14 "тип-уп" седишта и 12 седишта првог разреда, као и вишенаменским преградама за инвалидска колица, дечја колица и бицикле.

Нови возови ће се постепено уводити у саобраћај на магистралним електрифицираним пругама "Железница Србије", односно на релацијама Београд-Ужице-Пријепоље Теретна, Београд-Краљево, Београд-Шид и Београд-Ниш-Прешево.