РЕЦЕПТ је једноставан - ако пилиће хранимо кукурузом и сојом прозведеним по најмодернијој технологији на нашим имањима, а на најсавременијој фарми, са 200.000 пилића, ради само седам радника, цена ће им бити нижа него у Немачкој. Ако уз то додамо и то да имамо своје малопродајне објекте, своју најсавременију кланицу, као и камионе за транспорт, ствар је јасна - објашњава Петар Матијевић, власник Индустрије меса "Матијевић".

Овај концерн настао је из мале, занатске месаре, а тренутно запошљава више од 2.400 радника у кланици и 127 продајних објеката. Ту су, такође, и пољопривредна добра са 25.000 хектара обрадивог земљишта, као и девет сточарских фарми и велики рибњак. Самим тим, како објашњава Матијевић, затворен је систем "од њиве до трпезе".

- Подаци Министарства пољопривреде, односно Управе за ветерину, кажу да се у нашој кланици преради више свежег меса, добијеног са наших фарми, него у било којој другој кланици у Србији, а мислим да ми сами прерадимо више меса него све кланице у Војводини - истиче Матијевић. - Прерадили смо, од почетка године, 70.000 свиња, у сваком тренутку у тову имамо 600.000 пилића, и на фармама, тренутно, имамо 4.500 бикова, јасно је да нам је потреба за увозом минимална и да можемо да послујемо по систему "Данас у штали, сутра у продавници".

Највећи део призвода из система "Матијевић", додаје наш саговорник, завршава управо на тржишту Србије, односно, производи се од домаћих производа, за домаће тржиште.

- Наравно, и ми увозимо одређене, мање количине смрзнутог меса, али то најбољег квалитета, и то само за оне дуготрајне производе чија технологија производње то захтева - каже Матијевић. - Циљ нам је, наравно, да наставимо да унапређујемо производњу, а такође и да ширимо сектор примарне производње, јер само на том основу можемо да додатно ојачавамо позиције на домаћем, али и планирамо ширење на страна, захтевна тржишта.


ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА

НАЈВЕЋИ добављачи живе стоке у систему ИМ "Матијевић" су пољопривредна добра - "Јединство" и "Галад" из Кикинде, "Равница" из Бајмока и фарма "Микићево", "Агровршац" из Вршца, "Златица" из Лазарева, "Рибар" из Новог Кнежевца и "Мат-Пиле" из Српског Итебеја, Банатског Карађорђева и Хетина.