Фабрика аутомобилских седишта и ентеријера италијанске компаније "Aunde Italia Group" у Јагодини од 1. априла повисиће плате радницима за 20 одсто, а 200 радника добиће решење о сталном запошљавању, рекао је данас председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић - Палма на састанку са запосленима у тој фабрици.

Марковић је додао да ће компанија "Confezione Andrea Srbija" у Јагодини отворити још један погон и запослити око 300 радника до краја године, као и једна немачка фабрика која ће запослити 100 радника.

"Ви сте најбољи радници у Европи, на вашим седиштима седе сви од Американаца, Европљана до Кинеза", поручио је Марковић запосленима у фабрици "Аунде".

Тражимо сигурност за вас, да сваког месеца редовно добијате плате, да имате и синдикат који ће поштовати радне обавезе, додао је он.

Марковић је напоменуо да је "Аунде" измирила све обавезе према држави и граду и додао да "та фабрика не може да пропадне јер не зависи од српског тржишта или тржиста једне земље, већ своје производе извози у више земаља".

Он је напоменуо да је иницирао, а менаџер за Србију фабрике "Аунде" Chiro Loti прихватио да, у интересу повећања наталитета, фабрика свакоме од радника који одлучи да склопи брак за свадбу поклони 1.000 евра. Фабрика "Аунде" отворена је 29. марта прошле године, има два спрата и површине је преко 5.000 квадратних метара.

Изградњу фабрике држава је субвенционисала са по 6.000 евра по запосленом. Италијанске компанија "Аунде" запошљава 12.500 радника, има 85 фабрика у 25 држава, а за Јагодину се одлучила због добрих услова који су јој понуђени - локације на самом Коридору 10 и близине фабрике "Фиат аутомобили" у Крагујевцу.