ПРВИ савремени камиони из прибојске фабрике ФАП са знаком финске компаније "Сису", појавиће се крајем године, јер би производња, према најавама, требало да крене од априла. Преговори око сарадње "Сису" и ФАП корпорације су при крају, а премијер Србије Александар Вучић очекује да у року од два месеца буду завршене све процедуре.

Председник Владе Србије вечерас је у Хелсинкију присуствовао презентацији модела "сису" камиона, који ће се производити у прибојској фабрици. На састанку, након презентације, разговарано је и о детаљима производне линије, као и о савременом процесу производње који ће се увести у фабрику ФАП.

Инвестиција финске компаније у прибојску фабрику аутомобила требало би да иде кроз стварање заједничког предузећа. Србију, претходно, очекује расписивање тендера, а повратак ФАП-а у привредни живот наше земље требало би да се одрази и на бруто домаћи производ, али и на, како се истиче, повећање животног стандарда не само у Прибоју, већ и околини.

Корпорација ФАП, иначе упошљава 1.108 радника, према последњим доступним званичним подацима из завршних рачуна. Губитак у 2013. години био је већи од 1,6 милијарди динара, а када се погледа цео систем, са зависним предузећима, минус достиже и 2,14 милијарди, а број запослених 1.444.

У систему ФАП корпорације су четири зависна предузећа: ФАП "Стан", ФАП "Ливница са надградњом", ФАП "Лим" и ФАП "Транспорт". Све ове фирме, као и матична фабрика носе ознаку "у реструктурирању". ФАП се налази на листи од 502 предузећа која Агенција за приватизацију треба да огласи на продају у првој половини године.

Преговори са Финцима о куповини прибојског ФАП-а дуго трају. Лањског маја потписан је и меморандум о разумевању између Владе Србије (потписник је био Душан Вујовић, тада министар привреде) и директора компаније "Сису" Тима Корхонена.

ВУЧИЋ: ЛАКЕ МЕРЕ НЕ ДОНОСЕ НАЈБОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ

Премијер Србије Александар Вучић, рекао је данас да лаке, популарне мере нису увек најбоље решење, нити доносе најбољи резултат.

Вучић је током посете Хелсинкију, после разговора с финским државним врхом, поручио да је за земље и њихову будућност боље доносити теже мере, него лаке и популарне.

"Оно где смо се ми (Вучић и председник Финске Саули Нинисто) сложили, то је да нису лаке мере увек најбоље решење. Обично за земље и за људе увек буде боље кад се више потрудимо, више радимо и када се доносе теже мере", нагласио је Вучић у изјави за РТС.

"То је одговорност политичара, и за земље и за њихову будућност боље је него да доносите лаке мере и популарне мере. То никада не донесе резултат, нити је то најбољи резултат за те земље", навео је премијер.