НОВИ закон о стечају даје већа права повериоцима, међу којима су и радници, док би повезаним лицима требало да „среже крила“. Досадашњи прописи омогућавали су да несавесни власници, преко ћерки-фирми, намерно гурну предузеће у стечај, а потом се још и међу првима намирују из продате имовине. Изменама закона, које су у среду ступиле на снагу, сва повезана лица сврстана су у последњи, четврти исплатни ред, што значи да ће наплатити потраживања после свих осталих поверилаца. Ово за „Новости“ каже Ивана Матић, в. д. директора Агенције за лиценцирање стечајних управника и истиче да ће реформски Закон о изменама и допунама закона о стечају, повећати транспарентност и убрзати сам поступак стечаја.

* Да ли овај закон има механизме да спречи злоупотребе које су се до сада дешавале?

- Стари закон рађен је по моделу западних земаља и предвидео је све, осим „ситница“ које су се дешавале у пракси. Стечајни поступци трајали веома дуго, на усвајање плана реорганизације у појединим случајевима чекало се и по три године. У одбор поверилаца могли су да уђу они који су учествовали у претходном извлачењу капитала из фирме гурнуте у стечај. Сада је то спречено.

ВИШЕ КОНТРОЛОРА - Посао супервизора у Агенцији тренутно ради петоро људи, који контролишу 1.366 предмета и 327 управника. Тражили смо сагласност за 14 новозапослених: 12 супервизора и двоје стручњака који би едуковали стечајне управнике.

* Да ли је тога највише било у приватизованим предузећима?

- Највећи је број државних предузећа, која су кроз приватизацију намерно уништена. Има ту и приватних фирми, које су ненаменски трошиле огромне кредите, да би власници потом предузећа гурали у стечај, не желећи да враћају дугове. Претходно су, најчешће, сво здраво ткиво преносили на своју другу фирму. Посао стечајног управника је да нелегално извучену имовину, кроз парнични поступак, покуша да врати у стечајну масу.

* Како ће се спречити да неки управници добију и више од 10 стечајева истовремено?

- Укинута је могућност да стечајни судија може сам да именује стечајног управника, што је до сада био најчешћи случај. Програм за аутоматски избор управника одавно постоји, али ће правилник бити дорађен и дефинисаће критеријуме за рангирање лиценцираних управника при сваком привредном суду. Тачно ће се знати и ко је на реду да добије предмет, а онај ко два пута одбије „задатак“ пашће на дно листе. Тиме ће се спречити бирање „атрактивних“ случајева са великом имовином.