МИНИСТАР енергетике Александар Антић изјавио је јуче у Нишу да Електроприведа Србије и Агенција за енергетику, као независно регулаторно тело праве калкулације да ли и колико треба да поскупи електрична енергија у Србији.

ЕПС и Агенција узимају у обзир све релевантне чињенице „за“ и „против“, тако да се за сада још увек не зна крајња одлука, а оно што је неспорно, то је, да грађани Србије плаћају најнижу цену струје у Европи, поручује министар Антић.

- У овом тренутку, енергетска ситуација у Србији је стабилна али објективно посматрано, функционишемо у веома пренапрегнутим условима - рекао је Антић у разговору са руководством овдашњег Привредног друштва „Југоисток“. - Производња у Колубарским коповима још није успостављена у довољним капацитетима. Половином августа очекујемо дневно још око 20.000 тона угља са копа „Велики Црљени“, што ће укупно бити око 65.000, али у предстојећем периоду, требаће нам између 90 и 95 хиљада тона угља дневно, да би колико-толико били безбеднији. Зато чинимо огромне напоре да то надоместимо, а како ће се све даље одвијати, видећемо.

Још једном апелујемо, пре свега на грађане, нагласио је Антић, да штеде електричну енергију и да користе алтернативне изворе. Већ наредних дана и недеља, ЕПС и Агенција за енергетику ће изаћи ће се конкретним мерама за штедњу струје у оквиру којих ће са наћи и још стимулативнији пакет постојећег тарифног система.

Он је похвалио „Југоисток“ на челу са директором Дарком Булатовићем, како због уштеда последњих месеци, тако и у наплати струје, где је ово Привредно друштво у самом врху у Србији.