Највећи проблем српских грађевинара је недостатак посла и зато сви они нестрпљиво чекају веће радове на обнови земље након катастрофалних послова, али и најављену изградњу јефтиних станова.

Председник Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије (С С С С) Душко Вуковић уверен је да би то могло да их извуче из дугогодишнег пропадања.

Он је подсетио да је од укупно око 90.000 легално запослених грађевинских радника тренутно сигурно четвртина на плаћеном одсуству.

"Србија има грађевинска предузећа са капацитетима да изнесу велике грађевинске пројекте у области високоградње и нискоградње", истакао је Вуковић.

Реч је, додао је, о приближно око 10.000 предзећа која имају од 10 до више од 1.000 запослених у свим грађевинским делатностима и индустрији грађевинског материјала.

"Имамо и стручњаке који могу да заокруже било који инвестициони пројекат", напоменуо је он.

Веома је важно, каже, да се у предстојећим великим пројектима користе домаћи материјали, јер би могло да се деси да се у наредном периоду једна по једна фабрика грађевинског материјала угаси.

Говорећи о предстојећој обнови земље након катастрофалних поплава, Вуковић очекује да би она могла да почне већ наредног месеца широм Србије.

Вуковић, међутим, каже да произвођачи грађевинског материјала имају одређене резерве с обзиром да неће одмах почети већи радови, а и одвојили су, подсећа, обавезни део за робне резерве.

Када је реч о најављеној масовној изградњи јефтиних станова, Вуковић каже да су грађевинари спремни за учешће и у том пројекту.

Он, ипак, сматра да се јефтини станови не могу, на пример, у Београду квалитетно градити по нижој цени од 500-600 евра, што је извођачка цена која обухвата цену грађевинских материјала и извођење радова.

Уколико држава жели да реализује тај пројекат мораће да се одрекне свог дела колача, сматра Вуковић додавши да све може да буде И јефтиније, али би онда то било на уштрб квалитета.

Иначе, према подацима те синдикалне организације, сваке године је за око 5.000 грађевинара мање.

Око 65.000 радника је запослено у грађевинским предузећима која се баве високоградњом и нискоградњом, завршним радовима у грађевинарству, пројектантским кућама... , а у грађевинској индустрији око 25.000 радника који раде у производњи грађевинског материјала, цигларама, црепане, цементарама, кречанама, каменоломима и слично.

Синдикат процењује да на црно у грађевинарству ради још између 30.000 и 40.000 радника.

Удео грађевинарства у бруто домаћег производу Србије је свега између два или три одсто, а просечна плата грађевинских радника је у последњих 15 година за 15 до 20 одсто нижа од просечне зараде у Србији.

Такође, производња грађевинског материјала се сваке године смањује за између 30 и 40 одсто.