НА јесен на Златибору почиње изградња најдуже панорамске гондоле на свету, вредне око 10 милиона евра, од туристичког центра до скијалишта Торник, а око полазне станице на Обудојевици плацеви мало већи од 50 ари достижу цену од милион евра. Општинари ових дана најављују још значајнију и скупљу инвестицију - на најпосећенијој српској планини нићи ће „Нови Златибор“ или „Златни град“. Биће то српска Анталија када је реч о спортском туризму, употпуњена бањским лечилиштем...

Чим је у Паризу потписан уговор о изградњи гондоле, инвеститори су кренули у „освајање“ земљишта дуж будуће трасе, а локална самоуправа ускоро ће објавити конкурс за израду мастер плана подручја и кренути у изградњу инфраструктуре.

За изградњу „Златног града“ на потезу према Рибници и Торнику, општинари неће тражити помоћ државе, обезбедиће из сопствене касе инфраструктуру, а све објекте градиће „приватни“ инвеститори из Србије, Републике Српске, Русије, Грчке... Индивидуалне градње на великом подручју неће бити, а сви садржаји биће примерени развоју здравственог и спортског туризма на највишем европском нивоу.

РОКОВИ ГОНДОЛА ће прве туристе понети изнад Златибора најкасније у децембру 2014. године, паралелно са изградњом трасе и уређењем околине Рибничког језера ствараће се и „Златни град“, а у потпуности ће бити завршен за 10 година.

- Сада имамо 250.000 туриста и милион ноћења годишње. Верујемо да у будућности можемо удесетостручити резултате, желимо милион туриста и 10 милиона ноћења - каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. - Инвеститори у туризму знају да се уложени новац враћа за деценију. На Златибору, због великог броја гостију и уређеног пословног окружења, на профит се чека двоструко краће, а изграђени објекти имају вредност вишеструко вишу од уложеног.

Центар „Златног града“ биће Рибничко језеро, из кога се Златибор данас снабдева водом. Изградњом водовода Сушица и Доброселичка река, Златиборци ће добити нови систем водоснабдевања, а Рибничко језеро постаће центар спортског туризма и забаве.

- Чим план буде завршен, земљиште у власништву општине биће понуђено инвеститорима са јасним условима. Познато је да је парцела од 60 ари у близини полазишта гондоле продата за милион евра, велико је интересовање и за друге парцеле. Очекујемо уплате вредне још три милиона евра за комунално опремање и уређење грађевинског земљишта на разним локацијама - додао је Стаматовић.