ВЕЋ наредног месеца „Електропривреда Србије“ могла би да се нађе у тешким финансијским проблемима, уколико се врло брзо не реши сукоб између руководства и Управног одбора ове компаније. Без новог зајма од 300 милиона евра ЕПС неће моћи да подмири своје обавезе које пристижу ове године, а тиме би им запретио - банкрот.

Од „рата“ челника ЕПС једино би корист могли да имају потрошачи, јер ће све то одложити најављено поскупљење најраније 1. априла. Чак и да се брзо усагласе ставови у ЕПС, процедура је таква да до добијања „зеленог светла“ Агенције за енергетику, поскупљење не може да стигне пре априла.

Како тврде у ЕПС, на седници Управног одбора, која је пре два дана требало да буде одржана, али је отказана, на дневном реду требало је да буде одобрење зајма компанији од око 300 милиона евра, неопходних за финансијску стабилизацију компаније.

- Позајмица је сада хитно потребна ЕПС, али је за то потребно да Управни одобор одобри расписивање тендера за набавку најповољнијег кредита - кажу у Електропривреди Србије.

- Тим зајмом би се подмиривале рате раније узетих позајмица, које стижу крајем марта.

Седница Управног одбора ЕПС, одложена је пре два дана, уз образложење да су неопходне нове консултације са Владом Србије. На истој седници требало је да се донесе и одлука о избору ЕПС као јединог јавног снабдевача струјом, што је предвиђено Законом о енергетици и одлуком Владе о реструктурирању ЕПС. По свему судећи, управо је ту и настао раздор између Управног одбора и руководства ЕПС. Поједини чланови УО су мишљења да је Србији потребно пет јавних снабдевача, а не један.

СИГУРНО СНАБДЕВАНјЕ У МИНИСТАРСТВУ енергетике тврде да снабдевање струјом не сме да буде угрожено. Како истичу, Министарство ће обезбедити редовно снабдевање потрошача струјом и обезбедити стабилност система.

- Управни одбор не може да одобри задуживање компаније без става власника - државе и Владе Србије - рекао је у среду Аца Марковић, председник УО ЕПС, најављујући нову седницу УО за пет до десет дана. - У Електропривреди постоје два потпуно различита мишљења - једни су за то да ЕПС буде једини снабдевач, али има и оних који сматрају да треба да их буде пет. Ако Влада каже - један снабдевач, за шта је в.д. генералног директора ЕПС, ми ћемо испоштовати тај став и УО ће донети такву одлуку.

У руководству ЕПС верују да би формирање више јавних снабдевача уздрмало компанију, јер би се драстично повећали трошкови, као и број директора и радника. Тада ЕПС не би свим потенцијалом могао да тражи ни повољније услове код кредитора.