ЗА стратешко партнерство са Србијом у изградњи Хидроелектране “Ђердап 3” заинтересоване су компаније из Кине, Немачке, Аустрије и Норвешке, а вредност инвестиције процењена је између четири и шест милијарди евра - изјавио је у понедељак у Мајданпеку Петар Шкундрић, министар рударства и енергетике.

- Реч је о реверзибилној хидроелектрани за коју једино ми у овом делу Европе имамо природне услове за изградњу. То је најкапиталнија инвестиција у нашој земљи, будући да би инсталисана снага тог погона износила 2.400 мегавата - подвукао је Шкундрић.
Министар истиче да је реч о хидроелектрани која пружа сигурност комплетном електроенергетском систему и да би њена изградња Србију учинила једном од најмоћнијих енергетских сила на Балкану.
- Када се буде саградила хидроелектрана “Ђердап 3” моћи ћемо да успоставимо квалитетну сарадњу са земљама у окружењу које граде атомске централе, а немају такозвану вршну снагу, што је велика шанса за нашу електропривреду коју не смемо да пропустимо - нагласио је Шкундрић. - Остало је још да државно руководство пажљиво размотри понуде свих потенцијалних стратешких партнера и одабере оног ко нама највише одговара, јер смо сада у ситуацији да бирамо.

ДРОБИЛИЦА
У НАРЕДНИХ шест-седам година у српско рударство и у енергетику Србије, биће инвестирано девет милијарди евра. Део улагања биће из републичког буджета, док ће остатак обезбедити стратешки партнери - изјавио је Шкундрић, који је у руднику бакра у Мајданпеку пустио у рад ревитализовани систем за транспорт руде и нову ситару - систем за дробљење руде, у коју је уложено милион евра.