ГОРНЈИ МИЛАНОВАЦ - Приватизацијски тендер за купопродају ПИК **Таково** Влада Србије објавиће, највероватније, у првој недељи септембра - уз обавезу куп(а)ца за куповину милијарду и 200 милиона динара дуга овог комбината држави, углавном Пореској управи.
- Упркос томе, **Таково** неће бити продато купцу који понуди највише, већ оном који обезбеди развојне програме. У противном, продавали бисмо га на аукцији, а не на тендеру - најављује Дарко Рашић, генерални директор ПИК-а.
Иако суморна, речена приватизацијска слика прехрамбеног гиганта од 3.200 радника, осовине развоја регије, по директору Рашићу може бити светла.
- Најбоље би било, да **Таково** купи европска фирма из прехрамбене бранше, способна да му отвори нова тржишта. Најцрње ће бити, ако комбинат не купи нико, ако не успе ни први ни други тендер. Тада, сви дугови **Такова** доспеваће по својим роковима. Једина могућност њиховог измирења је отплата у 12 месечних рата, што је и у знатно измењеним условима пословања немогуће - уверава Рашић.
Прода ли се **Таково** на тендеру Владе Србије, сви ти огромни дугови Пореској управи, која у тој наплати има предност, намириће се из приватизацијског прихода. Ако ишта новца претекне, уплатиће се у Фонд за развој.
Овако касни излазак ПИК **Таково** на међународни тендер - јер, по најавама, требао је још јесенас! - у ствари је једноипогодишња прича између њега и надлежних министарстава, о покушају претварања тих дугова у државне акције. Након рашомонских **повуци-потегни**, Влада Србије је одбила претварање дуга у акције. Одлучила се за његову наплату од продаје ПИК-а, што је за њега много неповољније, јер ће уочи тендера морати приказати губитак.
- Инсистирамо на развојној приватизацији ПИК-а, која гарантује даљњи развој комбината и региона. Израдили смо 18 пројеката инвестиција, укупно вредних 20 милиона евра, за упошљавање више хиљада људи, од радника до коопераната на селу. Деси ли се, да **Таково** добије улагача спремног да их прихвати, његови, и проблеми регије биће дугорочно решени - каже Милан Златић, помоћник генералног директора.

ПРОЦЕНЕ
- ЧИМ нисмо прихватили процену вредности **Такова** од само 611 милиона динара, она се убрзо попела на 2,4 милијарде динара. По Министарству за приватизацију, комбинат вреди око 100 милиона евра - вели Рашић.

ШАНСЕ
ДО сада, намеру да купи цео ПИК **Таково**, једина је јавно изразила комшијска фабрика посуђа **Металац**, зимус.
- На првом тендеру, **Металац** за то нема шанси, јер није из прехрамбене бранше. Дође ли до другог, или трећег круга тендера, имаће и он шанси - сматра Рашић.