Српска православна црква прославиће сутра празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан.

Митровдан је православни празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповеднику Солуна, који је страдао због ширења хришћанства.

Димитрије је био командант Солуна и живео је у 3. веку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Моћно оружје за дијагностику тешких болести: Апарат открива леукемију за неколико сати

Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповедао хришћанску веру.

Разјарени цар бацио је због тога Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео који га је окрепио у страдањима.

После неколико дана је погубљен. Солунски хришћани су Димитрија тајно сахранили, а на месту његовог гроба касније је подигнута црква и проглашен је заштитником тог града, што је и данас.

Према предању, његов гроб је одисао босиљком и смирном, те је зато назван Мироточиви.

Празник Светог великомученика Димитрија, обележен је у црквеном календару црвеним словом и непокретни је односно стајаћи је празник, што значи да је увек истог датума, односно 8. новембра по грегоријанском (новом) или 26. октобра по јулијанском (старом) календару.

По броју оних који га славе, Митровдан је на петом месту на листи највећих српских слава.

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима. Уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће се преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нови. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године.

Ко хоће да му црни лук зими не проклија, нека га уочи Митровдана остави на топло место, па се неће покварити, ма колика топлота била.

По овцама се гледа каква ће бити зима: ако на Митровдан леже са скупљеним ногама, биће блага зима, ако леже са опруженим ногама, биће оштра. Ако на Митровдан буде облачно, биће топла зима; буде ли ведро, биће оштра. Ако пада снег, каже се да је Свети Димитрије дошао на белом коњу.