ДАНАС се завршава вежба ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације “Словенски штит” на војном полигону Пасуљанске ливаде у којој су учествовали системи С-400 и "панцир". Србија је купила "Панцир-С", док се С-400 враћа назад у Русију.

Током маневара су одржана бојна гађања циљева приликом чега је "Панцир-С" уништио по две мете на земљи и ваздуху које опонашају непријатељску војну опрему, саопштило је јуче руско Министарство одбране.

Такође су руске јединице извршиле марш дужине 170 километара до новог положаја после чега је дејствовано из “панцира”.

Прочитајте још: ГОРИ НЕБО НАД СРБИЈОМ: Погледајте како је моћни "Панцир С1" показао како ће бранити отаџбину од непријатеља (ФОТО+ВИДЕО)

Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је у суботу да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.

Прочитајте још: Хрватски медији у страху: Путин послао Србима С-400, могу да сруше авион изнад Загреба (ФОТО/ВИДЕО)

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом одлично и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.

Прдседник Србије Александар Вучић је током вежби потврдио да је наша земља купила систем "Панцир-С".

- Данас смо имали јединствену прилику да видимо како функционише дивизион „С 400“ и да видимо како „Панцир С“ функционише. Као што знате, један систем „Панцир С“ смо купили, наручили и ускоро га очекујемо у нашој земљи“, рекао је Вучић у петак.

Познаваоци борбене технике недвосмислено кажу да ће "панцир", модел С-1, Војсци Србије легао као кец на десет. Пуковник ПВО јединица у пензији Слободан Ђуровић каже да је ово наоружање примерено тренутним потребама наше војске.

- После набавке ловачких авиона и хеликоптера, опремање система за заштиту из ваздуха логичан је ред радњи - објашњава Ђуровић. - "Панцир С-1" у потпуности одговара нашим потребама, а компатибилан је са осталим средствима ПВО којима располажемо. Када је реч о бројном стању, пет ракетних дивизиона био би минимум за ефикасну одбрану.

Допремање система С-400 и "панцир" у Србију изазвало је узбуну у хрватским медијима. Тако је “Express” писао да је "моћни С-400 велики сан Србије", али да је "питање колико новца је на располагању".

Ипак, у тексту се наводи да "нема дилеме да би се с Москвом могло разговарати о куповини система С-400. Србија у том случају не би била прва земља која би овај систем увела у своје оружане снаге, док би Русија осим новца добила још чвршће упориште на Балкану, али и послала прилично јасну политичку поруку".

“Express” упозорава да је "пракса да сиситем кратког домета попут Панцира С служи и за заштиту система дугог домета" и да је "можда ово само први корак у дугорочним плановима јачања српских артиљеријско-ракетних јединица за противваздушна деловања".

“Панцир” има домет у даљину до 20 километара, у висину до 10 километара и могућност да прати 40 циљева истовремено. Радар открива мете у опсегу од 36 километара, истовремено наводећи на четири циља.