Прва суђења пред Вишим судом у реновираној Палати правде у Београду почеће 4. новембра, а већ сутрадан, 5. новембра, пред тим судом треба да почне суђење у предмету најпраћенијем у медијима - суђење Зорану Марјановићу оптуженом за убиство супруге Јелене, 2. априла 2016. године у Борчи.

Наиме, комплетан Виши суд у Београду, изузев Посебних одељења за организовани криминал и ратне злочине, од понедељка 28. новембра вратиће се на стару адресу, у реновирану Палату правде у Савској улици.

У саопштењу Вишег суда се прецизира да ће у реновирану Палату правде из судских зграда у Тимочкој улици и Тошиног бунара бити пресељени Првостепено и Другостепено грађанско одељење, Одељење за поступање по захтевима за рехабилитацију и Одељење судске праксе.

Такође, из судске зграде у Катанићевој улици у Палату правде враћају се Првостепено и Другостепено кривично одељење суда, Одељење за претходни поступак, Одељење за малолетнике и Посебно одељење за сузбијање корупције.

Због предстојеће селидбе, писарница Вишег суда у Београду неће радити са странкама од сутра, 24. октобра, и током целе следеће седмице, до 4. новембра, изузев у хитним предметима по закону и Судском пословнику.

У истом периоду, из техничких разлога, неће бити у функцији ни електронска пошта суда, наводи се у саопштењу.

Спискови распореда кабинета и судница које ће користити судије поменутих одељења Вишег суда у Београду биће истакнути на видним местима, као и на самом улазу у зграду суда.

Очекује се да још нека одељења основних судова у Београду од наредне седмице добију своје седиште у Палати правде, али то ће бити познато наредних дана.

Реконструкција београдске Палате правде, највеће судске зграде у Србији, од 26.000 квадратних метара, почела је у марту 2017. године а завршена у септембру ове године.

Правосудна зграда у Савској улици споља је задржала првобитни изглед, као заштићено ауторско дело, а у њој је извршена комплетна реконструкција судница и кабинета.

Уграђена је алуминијумска столарија, замењен је систем грејања и хлађења, вентилације, као и струјних инсталација.

Пошта је сада смештена у централни хол зграде, а у шалтер сали је повећан број шалтер места.