ЗИД ћутања српског војног врха, традиционална дискреција Москве, као ни уздржаност премијера Дмитрија Медведева током недавне посете Београду, нису спречили спекулације у домаћој јавности о предстојећем ексклузивном појачању Војске Србије. У средишту готово свих анализа новог наоружања налази се ракетни ПВО систем "панцир", чија је куповина наводно већ договорена са Русијом.

Званичне потврде нема још ни са српске, нити са руске стране, али упућени у српско-руске односе и одбрамбену политику управо овај противавионски и противракетни систем најављују као убојити кец из рукава Србије.

Прочитајте још: Медведев у Србију доноси споразуме о моћном ПВО систему који се доказао у Сирији и нуклеарном центру

Ову тезу поткрепљују анализама потреба наше војске, дубином српско-руске војнотехничке сарадње, али и низом назнака које у фрагментима већ месецима стижу са различитих страна.

Да се наша земља и њена војска спремају за пријем заиста великог појачања, последњи је наговестио у интервјуу Спутњику председник Србије Александар Вучић. Шеф државе није прецизирао о ком средству је реч, али је нагласио да је у питању "озбиљно наоружање које никако није за потцењивање".

ЦЕНА 10 МИЛИОНА ДОЛАРА ЦЕНА "панцира", као и све остале софистициране војне технике, строго је чувана тајна која на светло дана не излази ни пошто се купопродаја објави. То је обично захтев продавца, који се образлаже специфичностима сваког конкретног аранжмана. Незванично је објављено, међутим, да је Русија два система "панцир" недавно продала Екваторијалној Гвинеји по цени од 20 милиона долара. Уговорну цену одређује тип, односно модел система, његов број, број ракета и низ других фактора који се обично држе далеко до очију јавности.

- Не желим да говорим о таквим стварима, али ми смо већ нешто купили од Русије. Купили смо нешто што је веома озбиљно и што ће драстично оснажити борбену готовост Србије, или стручно речено, њену оперативну функционалност - казао је Вучић, без изношења детаља о послу.

Прочитајте још: ЈАЧАЊЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Руски хеликоптери стигли на Батајницу

Да би ново српско наоружање могло да постане управо систем "панцир", Вучић је наговестио и анегдотом са војне параде у Москви, којој је на позив председника Русије Владимира Путина присуствовао прошле године.

- Док смо посматрали параду и дефиле средстава, председник Путин ме је одвојио и посаветовао ме: "Видите, Александре, ово може да вам помогне у одбрани земље". И тада смо ово оружје изабрали за Србију - препричао је Вучић дијалог са Путином, и фокус јавности поново усмерио ка систему "панцир".

Највиши представници Војске Србије већ дуже јавно говоре да нашим оружаним снагама највише недостаје трупна заштита од напада из ваздуха. Управо ово је основна намена руског ракетног система, будући да је реч о малом, покретном и изузетно ефикасном средству малог и средњег домета.

Да је велико појачање за нашу војску на помолу наглашава и нови амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански. Он најављује сензацију, али не пружа много више информација.


- У овом моменту не могу да вам кажем о чему се конкретно ради, али имаћете кроз неколико дана једно дивно, фантастично изненађење - остао је загонетан српски амбасадор.

Могућа набавка система "панцир" није изненађење за домаће стручњаке за ракетну технику. Прва назнака да се са Русима преговара о овом ракетном средству стигла је још почетком прошле године, заједно са најавом финиша куповине руских хеликоптера. Из војних кругова тада је процурило да је на столу мешовите руско-српске комисије задужене за војнотехничку сарадњу и "један ПВО систем малог или средњег домета", с тим што се спекулисало о систему "бук-2", као и "тунгуска".


Познаваоци борбене технике недвосмислено кажу да би "панцир", модел С-1, Војсци Србије легао као кец на десет. Пуковник ПВО јединица у пензији Слободан Ђуровић каже да је ово наоружање примерено тренутним потребама наше војске.

- После набавке ловачких авиона и хеликоптера, опремање система за заштиту из ваздуха логичан је ред радњи - објашњава Ђуровић. - "Панцир С-1" у потпуности одговара нашим потребама, а компатибилан је са осталим средствима ПВО којима располажемо. Када је реч о бројном стању, пет ракетних дивизиона био би минимум за ефикасну одбрану.
ПРОШЛИ ОБУКУ

УКОЛИКО наоружа своје ПВО јединице "панциром", Србија ће бити једина држава на Балкану која поседује овај тип руског наоружања. Ракетни штит који би наша земља тако добила свакако не би био непознаница за наше официре и војнике. Припадници 250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије последњих година више пута посетили су руску армију, где им је представљено савремено противавионско и противракетно наоружање. Српски официри, заједно са руским колегама, чинили су посаде које су дејствовале из "панцира" и на вежби "Словенски штит", која је прошлог месеца одржана у Русији.