МАДА је због разних злоупотреба приликом издавања диплома саобраћајног и медицинског техничара и фалсификовања возачких исправа, приватна Средња школа у Тутину недавно затворена, а њено руководство ухапшено, Министарство просвете није наложило да се дипломе за које постоји основана сумња да су незаконито стечене и пониште.

Прочитајте још: СКАНДАЛ У ВРШЦУ: Више од две године радила као лекар, нико није сумњао да нема диплому

Инспекцијским надзором утврђено је да је ова школа незаконито организовала испите за доквалификацију и преквалификацију, да је неправилно формирана комисија за полагање и оцењивање испита и да су поједини писмени задаци и одговори ванредних ученика оцењени, а да нису ни прегледани.

- Инспектори нису били у могућности да се сумњиве дипломе пониште јер у ванредном инспекцијском надзору није могло да се утврди ни колико је диплома издато, као ни којим лицима су издате - истиче се у објашњењу Министарства просвете појединим новопазарским медијима.

Прочитајте још: Лажни доктор лечио дуже од 11 година

Мада многи Новопазарци страхују "шта их све може снаћи" ако их у некој од здравствених установа сачека медицинска сестра са дипломом купљеном у Тутину, а таквих је много у овом крају и широм Србије, у Министарству истичу да нису саветовали послодавце да раскину уговоре о раду са власницима спорних диплома.

- Министарство не може саветовати установама да раскину уговоре о раду са особама које су дипломе стекле у Средњој школи "Тутин" из разлога што не значи да су све дипломе неисправне и против закона састављене. Утврђивање да је јавна исправа неистинита комплексан је поступак који се врши за сваку диплому посебно - наводе из Министарства просвете.


Затворена школа у Тутину


Нико тачно не зна колико је у здравственим центрима укупно медицинских сестара и техничара са тутинском дипломом, посебно јер неке институције те податке крију.

Фалш дипломе први су открили послодавци у Немачкој, па су још пре неколико месеци стопирали запошљавање медицинара из Србије са исправама из Тутина.

Занимљиво је и да неки возачи са купљеном дозволом још возе камионе и аутобусе широм Европе.

УХАПШЕНИ

МАХИНАЦИЈАМА у Средњој школи "Тутин" бавила се и полиција која је, у сарадњи са основним тужилаштвом, ухапсила директора И. Д. (53) и његовог сарадника А. Д. (25). Они су осумњичени да су током 2018. и 2019. године већем броју грађана, уз новчану надокнаду, издали лажна уверења о положеном возачком испиту Б и Ц категорије, на основу наводног завршетка средње школе.