МЕЂУ неправилностима у организовању ђачких екскурзија о којима ових дана бруји Србија, једна се, како сазнају "Новости", догодила у септембру, када су ученици Гимназије из Рашке кренули у Италију аутобусом који није имао потврду техничке исправности "млађу" од месец дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Возе децу, немају ни дозволу: За четири дана утврђене неправилности код 28 возача

Наиме, све је почело када је по ученике ове гимназије стигао аутобус без исправне документације. Саобраћајна полиција није дозволила да њиме крену на пут, па је превозник ученике пребацио у други аутобус, са исправном документацијом. Међутим, неколико километара даље поново су их преместили у први аутобус, опет без потребне документације о техничком прегледу.

Потврду целе ове приче добили смо и од МУП Србије. У одговорима на наша питања наведено је да је реч о новопазарском превознику, те да су аутобус са неисправном документацијом заменили возилом које је испуњавало све услове, после чега је саобраћајна полиција дозволила да крену на пут.

У МУП-у кажу да је недуго затим саобраћајна полиција на државном путу Рашка - Краљево зауставила аутобус који је превозио поменуте ученике. Том приликом је утврђено да су они, у међувремену, поново пребачени у аутобус који је првобитно био планиран за превоз деце, али није испуњавао све прописане услове за то.

- Након тога ученици су поново пребачени у други аутобус, како би наставили путовање - објашњавају у МУП-у.

БРОЈНИ ПРЕКРШАЈИ ЗА само четири дана пооштрене контроле примене Правилника о организовању екскурзија, МУП је утврдио неправилности код 28 возача и 26 аутобуса. Од почетка примене Правилника саобраћајна полиција је проконтролисала 1.214 аутобуса и возача. Због сумње на техничку неисправности, на контролни технички преглед упућено је 20 аутобуса, од којих га није прошло чак 15.

Шта се тачно догодило, покушали смо да сазнамо од директорке Гимназије у Рашкој Јованке Луковић, која, и поред званичне потврде из МУП-а, тврди да се ништа од поменутог није догодило.

- Када је установљено да аутобус који је требало да вози децу на пут у Италију нема адекватну дозволу, дошао је други аутобус и деца су кренула њиме. Нико их није преместио у аутобус којим је првобитно требало да крену - каже директорка Гимназије за наш лист.

И Едис Мулкић, власник агенције "Лотус" из Новог Пазара, чијим аутобусом су деца путовала, негира да су ученици из исправног аутобуса пребачени у други, без потврде о исправности:

- Према ранијим прописима, потврда о техничкој исправности важила је шест месеци, а ми нисмо били инфомисани о томе да сада не сме да буде старија од месец дана. Због тога је и дошло до забуне - каже Мулкић. - Послали смо аутобус који је имао потврду стару три месеца, а када је установљено да она није оговарајућа, послали смо други, којим су деца и отпутовала у Италију.