ЛЕКАРСКА ординација "Др Несторов" у Београду, у којој је у уторак током колоноскопије у општој анестезији преминула Душанка Бањац (72), остаће затворена све док не отклони пропусте због којих је здравствена инспекција изрекла забрану рада. Ово је јуче потврђено "Новостима" у Министарству здравља, које је, по сазнању да се у овој ординацији пацијенткиња није пробудила из опште анестезије, наложило ванредни инспекцијски надзор у "Др Несторов".

Околности под којима је преминула пацијенткиња, чије тело је по налогу тужилаштва послато на обдукцију, као и узрок смрти, још се испитују. "Др Несторов" је санкционисан само за процедурално кршење закона. Ординација није имала дозволу за врсту прегледа дебелог црева на којој је била Душанка Бањац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Породица у шоку чека званичне резултате обдукције: Непокретна пацијенткиња дошла на преглед и преминула!


Није, наравно, ово први пут да се испостави да се у приватној лекарској пракси изводе и процедуре за које немају дозволу.

- У првих девет месеци ове године здравствена инспекција изрекла је 24 забране обављања здравствене делатности, а у складу са изреченим мерама, поднете су и прекршајне пријаве надлежним судовима - речено је јуче "Новостима" у Министарству здравља.

Један број приватника бар делимично ради "у сивој зони" управо тако што пружа услуге за које немају дозволу. Иако тако може да изгледа, то, ипак, није пуко администрирање. Излажењем из "делокруга" дозволе, приватници излазе у зону за коју немају ни прописан кадар, ни опрему.

Законом је прописано које услове у погледу кадра, опреме и простора установа мора да има да би обављала одређене прегледе. Најједноставнији су критеријуми за отварање лекарске ординације, коју може да отвори један лекар, али ту, онда, не може да се ради колоноскопија, нити да се пацијент уводи у општу анестезију. Али, рецимо, клиника, само у интернистичкој области и рехабилитацији, мора да има осам специјалиста одговарајуће гране медицине и 20 медицинских сестара. Исти је кадровски критеријум и за хируршку област. Општа болница у интерној медицини, нефрологији и одељењу за инфективне болести мора да има 18 доктора и 58 медицинских сестара. Већи проблем од кадра, који приватне установе допунски ангажују из државног здравства, јесте опрема.


Многи, међутим, користе то што инспектора нема у толиком броју да контроле могу да буду сталне. По Закону о инспекцијском надзору, инспектори иду у редован надзор, а колико ће он бити чест, зависи од процене ризика.

- То је у хитним поступцима одмах, најкасније у року од три дана, а потом најмање једном у три месеца - кажу у Министарству здравља. - У установама високог ризика инспекција иде једном годишње, средњег ризика једном у пет година, а ниског једном у 10 година.


ЕТИКА И ЗАКОН

ДОКТОР Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије, не желећи да коментарише конкретан случај "док се не установи шта се заиста догодило и шта је узрок смрти Душанке Бањац" каже да ЛКС инсистира на професионализму у области здравствене заштите:

- Сви заједно, и ЛКС, залажемо се, наравно, да се поштује оно што је законом прописано, али и лекарска етика.