У ПОРТИ манастира Раковица, у присуству више стотина поклоника из Београда и Србије, одржана је свечана духовна академија поводом десетогодишњице упокојења патријарха Павла.

Протојереј др Саво Јовић, главни секретар Светог архијерејског синода, др Љубомир Ранковић, уредник "Гласа Цркве", и свештеник Александар Милутиновић, парох из Ресника и свештенослужитељ манастира, осветлили су живот и дело омиљеног српског патријарха.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СВЕ РЕЧИ СУ СУВИШНЕ: Мајка малог Деспота објавила фотографију са сином дан после његове смрти


- Патријарх Павле је после Бога највише волео свој народ. Али не по сваку цену - рекао је прота Саво Јовић, и подсетио да је Павлово патријарховање одликовао напор да брод Цркве и народа води јеванђелским путем, по угледу на Светог Саву.

Протођакон др Љубомир Ранковић нагласио је да је патријарх Павле одмах по рођењу "дочекан на руке Бога живога".

- Онај који је рођен у Кућанцима, постао је бескућник. Телесно се на крају скућио у манастиру Раковици, а духовно у срцу и души свога народа. Онај који ће постати духовни отац целог једног народа, oстао је без оца још у колевци. Онај који је предодређен да буде поглавар Православне цркве - мајке српског народа, своју мајку није упамтио. То је био његов живот - подсетио је Ранковић.