Деспот Лазић, дечак лептир, преминуо је у петак увече након што је тог дана срце по трећи пут престало да му куца.


- Сањам те кроз први снег што пада. Одлазим из овог глупог града. Где си сад лептиру мој мали? Што ме остави? - поруком која стеже срца од сина Деспота опростила се његова мајка Софија Лазић. Она је уз стихове познате песме додала и: "Воли те мама, док живим, живећеш и ти душо мајкина".


Њен син Деспот Лазић (12) преминуо је у петак око 20 сати у Институту за мајку и дете у Београду услед слабљења срца изазваног ретким обољењем коже код нас познате као "деца лептири", а коју медицина стручно назива булозна епидеморлиза и за коју није пронашла лек.


Мали невољник је неколико дана био без свести и прикључен на апарате. Упркос лошим прогноза, тињала је нада да ће преживети. И у петак поподне када је Деспоту два пута срце стало, па га лекари реанимирали и вратили у живот, Софија и Александар Лазић нису губили веру у преокрет. Исто вече Деспоту је срце опет стало, болест је прекинула детињство. Тешко, болно, напаћено, али опет детињство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Колико још да чекам? Ако има лека, донесите ми, ја овако више не могу”: Дечак лептир је за живота пролазио кроз страшне муке


- Сви смо били свесни да ће ово једном доћи јер је болест неизлечива и са њом се не може дуго живети, али се нисмо надали да ће стићи овако брзо. Ипак је био премлад. Како год био тежак, живот је живот. Ако нам је за утеху, сада га барем ништа не боли. Дабогда никада никог на свету не задесило оно што је мог сина и целу породицу - смогла је снаге да исприча Софија Лазић.


Деспота жали цела Србија. Када се тужна вест пронела Бајином Баштом, цела варош на Дрини плакала је за намученим дететом.


- Мама, знам да је дошао крај. Не бојим се смрти. Желим само да ме пустите да одем, немам снаге да се мучим више. Поздрави све - последње је што је Деспот рекао мајци Софији пре него што је изгубио свест.

(Telegraf.rs)