МЕМОРИЈАЛНИ центар "Старо сајмиште", који ће се састојати из Јуденлагера Семлин и Прихватног логора Земун, стараће се и о Јеврејском пролазном логору Београд - Топовске шупе. Ово се наводи у Нацрту закона о меморијалу, који би требало за недељу дана да се нађе на јавној расправи.

Из самог закона не види се на који начин ће то бити остварено, будући да је простор Топовских шупа, на Аутокоманди, приватизован и на њему је "Делта" планирала изградњу шопинг-мола. Зграде које и даље постоје, а у којима су 1941. били заточени Јевреји и Роми, имају привремену заштиту као споменици културе до 2021.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Смета им признање Хандкеу: Нобел "човеку који воли Србију" разбеснео Албанце, реаговала и Америка

Како "Новости" сазнају, међународне јеврејске организације, пре свега Међународна алијанса за сећање на Холокауст (ИХРА), врло су заинтересоване за овај логор, па постоји идеја да се преостали објекти претворе у изложбени простор. У том случају, бараке би морале или да буду измештене или да земљиште на ком се налазе држава експроприше.

Средства из буџета за Сајмиште, како сазнајемо, издвојена су већ за следећу годину, а прелиминарни договор је да се у кулу одмах по доношењу закона усели управа. У некадашњем Спасићевом павиљону биће смештен Јуденлагер.

Меморијални центар ће имати директора са петогодишњим мандатом, и Управни и Надзорни одбор, са представницима јеврејске и ромске заједнице, Владе и запослених. Јуденлагером и Прихватним логором руководиће помоћник директора. Оба ова сектора имаће и програмски савет.

Фото А. Стевановић

Округли столови о новом закону већ су, како сазнајемо, заказани у неколико градова. Идеја је да јавна расправа траје до 20. новембра, када ће у Београду бити одржан велики међународни скуп, уз присуство представника Стејт департмента, Израела, Светског и Европског јеврејског конгреса, Балканске квадрилатерале и Вишеградске групе. Очекује се да Србија тада добије похвалницу због доношења Закона о отклањању последица Холокауста.

Потпредседник Скупштине и председник Посланичке групе пријатељства са Израелом Владимир Маринковић, потврдио је за "Новости" да ће велики међународни скуп у новембру бити увод за усвајање ИХРА дефинише антисемитизма, и да су позвали председника Вучића да га отвори. Укупно 18 држава усвојило је ову дефиницију, одлуком владе или скупштине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Спас“ на приватним факултетима: За три месеца заврше две године студија

- Она је изузетно важна с обзиром на јачање фашизма и антисемитизма у неким земљама, па чак и у региону. У Хрватској фашизам и антисемитизам имају отворену подршку одређених политичких кругова.

У кули ће бити управа / Фото З. Јовановић


У ЗАТВОР КО НЕГИРА ХОЛОКАУСТ

ПРЕМА ИХРА дефиницији антисемитизма кривично дело је и: негирање Холокауста, оправдавање убијања и повређивања Јевреја, навођење стереотипних и демонизујућих оптужби против јеврејске заједнице, а посебно ширење мита о светској јеврејској завери, оптуживање Јевреја као народа одговорног за стварна или измишљена злодела појединаца...