ВЛАДА Србије донеће нову уредбу о финансирању високог образовања, како би се новац праведније расподелио. Факултетима који добијају много новца средства ће бити смањена, а онима који добијају мало биће повећана. Морамо наћи бољи баланс.

Ово је рекао министар просвете Младен Шарчевић на седници Конференције универзитета Србије (КОНУС). Он је појаснио да ће се новом уредбом премостити време до доношења закона о финансирању високог образовања, који се очекује у првој половини следеће године, а којим ће ово питање бити детаљно решено.

Шарчевић је навео да је постојећа уредба о финансирању високог образовања донета још 2014. године, да се од тада много тога променило, да ништа није усклађено, па су и извештаји Државне ревизорске институције "све дебљи и пуни опомена".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Учитељски факултет: Наставницима треба боља припрема

- У високо образовање мора да се унесе више новца, а један од начина био би и формирање компанија на универзитетима, које би направили заједно професори и студенти, али све то ће бити регулисано новим законом - рекао је министар. - На новом закону ради се већ годину и по дана и предложено је више формула како би финансирање могло да изгледа. Дуго је било неповерења од академске заједнице да држава хоће нешто да наметне. Нама је циљ да се више средстава обезбеди на разне начине и у новој стратегији да студент буде у центру пажње.

Ректори приватних универзитета поновили су захтев да и њихови универзитети уђу у буџетску расподелу новца. Шарчевић је рекао да је за то потребан новац, али да га је, док траје финансијска консолидација државе, у буџету врло тешко наћи.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК НА ОТВАРАЊУ ВЕТРОПАРКА "ЧИБУК 1": Ово показује колико Србија иде напред


ПОМОЋ ПРИ АКРЕДИТАЦИЈИ

МИНИСТАР Шарчевић истакао је и да ће држава наћи модел како да помогне факултетима који немају новац за акредитацију. Он је истакао да ће и Национално тело за акредитације морати да поднесе извештај и појасни да ли су високе цене које је ово тело одредило реалне:

- Важно је да су сви схватили да им је Министарство потребно. Тражимо моделе како да помогнемо.