ВЕСТ да је аустријски писац Петер Хандке, добитник Нобелове награда за књижевност ,изазвала је бројна реаговања на друштвеним мрежама и у медијима. Та вест посебно је разбеснела Албанце, који за њега кажу да је "познат по ставовима против НАТО бомбардовања, које је донело слободу Косову", а сличне реакције стижу и из САД.

Приштинска Газета експрес је пренела да је Хандке познат по својим везама са Србима и оштро се, како кажу, противио НАТО бомбардовању 1999. године које је донело "слободу Косову". Подсећају и да је Хандке пре неколико година боравио на КиМ када је, како наводе, Србима из Велике Хоче донирао 50.000 евра за изградњу базена.

На друштвеним мрежама Фејсбуку и Твитеру објављено је по више стотина коментара у којима културни посленици из целог света честитају Хандкеу на овом признању.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нобеловац Петер Хандке за „Новости“: Драго ми је што су Срби срећни због мене

Има и оних, међутим, који пишу да је Хандкеово име везано за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића, некадашњег председника СРЈ и Србије. Подсећају и да је Хандке говорио на скупу Милошевићевих присталица окупљених на сахрани у Пожаревцу. Неки се сећају да је Хандке проглашен за почасног грађанина Београда 2015., као и да је 2012. постао инострани члан Српске академије наука и уметности.

ВЉОРА ЧИТАКУ: НАГРАДА ПРОПАГАНДИСТИ ЕТНИЧКЕ МРЖЊЕ И НАСИЉА

Албанка Вљора Читаку је и на Твитеру и на Фејсбуку објавила исту поруку, оценивши да је нешто "озбиљно пошло по злу".

Амбасадорка Косова у УН написала је један од Хандкеових цитата: "Понекад бих волео да сам српски православни свештеник који се бори за Косово", а затим додала: "У свету пуном брилијантних писаца, Нобелов комитет је одлучио да награди пропагандисту етничке мржње и насиља. Нешто је озбиљно пошло по злу!"

Косовски новинар Адријатик Кељменди је на свом профилу на Фејсбуку написао да је додела Нобелове награде Хандкеу "срамота".

"Ово је срамота. То је исто као кад би писац који је прославио Хитлера (Адолфа) добио Нобелову награду за књижевност", написао је Кељменди.


Вршилац дужности министра спољних послова Гент Цакај је, пак, оштро реаговао на одлуку о додели Нобелове награде Хандкеу.Он је на Фејсбуку излио љутњу оценивши да је Хандке, познат по својој отвореној подршци Слободана Милошевића, те додао да је као љубитељ књиге разочаран одуком да "Нобела ове године добије човек који негира геноцид".

"Као човек страствен за вечну лепоту и моћ књижевности да би обогатио људско искуство и као жртва етничког чишћења и геноцида, узнемирен сам одлуком да Нобелову награду за књижевност додељена човеку који негира геноцид. Какав бесмислен и срамотан чин", написао је Чакај на Твитеру.

Новинарка Уна Хајдари је написала да они који подржавају доделу Нобелове награде Хандкеу, а да притом не спомињу чињеницу да је говорио на Милошевићевој сахрани, да је сведочио у процесу против Милошевића у Хагу - представљају увреду за новинарство.

И албански председник Еди Рама критиковао је одлуку о овогодишњој додели Нобелове награде за књижевност.

АНУК: ПАСИОНИРАНИ ПОДРЖАВАЛАЦ МИЛОШЕВИЋА И УБИЈАЊА НАРОДА

Косовска академија наука и уметности (АНУК) реаговала је на доделу Нобелове награде Петеру Хандкеу, наглашавајући да је он био пасионирани подржавалац Милошевића и убијања народа.

"Дубоко огорчени примили смо ружну вест да добитник Нобелове награде за књижевност за 2019 годину писац Петер Хандке, истакнути експонент фашистичких идеја тлачења и заробљавања народа и пасионантни подржавалац Милошевића и његовних геноцидних ратова на Балкану, укључујући и Косово. Као Академија младе државе која је настала на западним вредностима слободе народа и институција која је сама била изложена сегрегацији и апартхејду омраженог режима и његовог разарајућег рата, нисмо веровали да ћемо се овако брзо суочити са губљењем памћења и моралним праштањем оних који су сдушно подржавали убицу народа, као што је учинио ваш лауреат Петер Хантке", наводи се у саопштењу АНУК-а и истиче да "Петер Хандке није био на правој страни историје народа Балкана, нити Косова, већ не нашао уточиште у тамној страни трагичних догађаја Балкана".

Своје противљење у вези са поменутом доделом Нобелове награде исказао је и одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли, који је доделу Нобела Хандкеу назвао "срамним делом", преноси РТК.

АМЕРИЧКИ ПЕН: КЊИЖЕВНА ЗАЈЕДНИЦА ЗАСЛУЖУЈЕ БОЉЕ ОД ТОГ ИЗБОРА

Амерички ПЕН изразио је жаљење због доделе Нобелове награде за књижевност за 2019. годину аустријском писцу Петеру Хандкеу и оценио да књижевна заједница заслужује боље од тог избора.

"У тренутку пораста национализма, аутократског водства и раширене дезинформације широм света, књижевна заједница заслужује боље од овога. Дубоко жалимо због избора Нобелове комисије за књижевност", наведено је у саопштењу америчког ПЕН које преноси Слободна Европа.

"Изненађени смо избором писца који је својим јавним гласом поткопавао историјску истину и понудио јавно сукњиштво починиоцима геноцида, попут бившег српског председника Слободана Милошевића и лидера босанских Срба Радована Караџића", навела је у саопштењу председница ПЕН Америке Џенифер Иган.