Укупно 677 полазника 19. и 20. класе Центра за основну полицијску обуку (ЦОПО) примљено је у радни однос у Мунистарству унутрашњих послова, а министар полиције Небојша Стефановић поручио им је да они данас постају нова снага српског МУП-а.

На свечаној промоцији, испред Палате Србије, уз свечани дефиле, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, најбољима су уручена признања на основу резултата током обуке, професионалне праксе и завршног испита.

Признања су уручена најбољима у 20. класи, првој у рангу Марији Филиповић из Суботице која је обуку завршила са просечном оценом 5,0, другој у рангу Тамари Петровић из Лознице са просечном оценом 4,99 и трећем у рангу Јовану Јовановићу из Крушевца са просечном оценом 4,97.

Решења о награђивању уручена су и најбољлима у 19. класи, првом у рангу Стефану Газдићу из Прибоја, који је обуку завршио са просечном оценом 4,94, другом у рангу Бојану Цвијовићу из Београда са просечном оценом 4,92 и трећем у рангу Милошу Савићу, из Прокупља, са просечном оценом 4,92, Бојану.

Марија Филиповић је, у име својих колега, са којима почиње каријеру у МУП, рекла да су полазници свесни изазова и одговорности и да обећавају да неће устукнути пред тешкоћама и препрекама.

"У име свих полазника, обећавам да ћемо својим радом и залагањем, поштено и часно служити Србији и свим њеним грађанама", поручила је Филиповић.

Она је навела да полазници 19. и 20. класе поред знања из Центра носе и нешто што је још вредније, а то су нераскидива пријатељства.

Прочитајте још - САСТАНАК СТЕФАНОВИЋА И ЛУКАЧА: Односи полиција Србије и Републике Српске одлични и треба наставити сарадњу

Министар полиције Небојша Стефановић истакао је да полазници 19. и 20. класе ЦОПО-а већ данас постају нова снага МУП-а и поручио им да је пред њима озбиљна каријера, јер је бити полицајац много више од посла, али велика част и привилегија служити свом народу и земљи.

Фото Танјуг

Стефановић је поручио да припадници МУП-а брину о томе да Србије буде стабилна и безбедна.

Како је рекао, не тако давна времена су показала да нема инвестиција, јаке економсије, већих плата и пензија, у земљи у којој су "тајкуни важнији од народа, а обични грађани у сиромаштву и страху за безбедност".

"Одлучношћу државе, МУП је са другим безбедносним структурама, стао на пут криминалу, осигурао безбедност и сада је ослонац грађанима", рекао је Стефановић.

Фото Танјуг

Он је истакао да борба против кирминала није једна битка, већ стална борба, за коју су потребни мотивисани људи, те изнео податак да је 3.700 нових полицајаца и ватрогасаца ступило и службу, од када је он на челу МУП-а.

"Ваш 677 који данас постајете део наше породице, међу којима 145 дама. Ту нећемо стати", рекао је Стефановић и додао да нови полазници крећу њиховим путем ускоро.

Прочитајте још - Стефановић: О запосленима се не брине само када је реч о опреми и униформама

Истакао је да су њихове старије колеге подигле лествицу високо, да је смањена стопа криминала, а у првих девет месеци ове године забележено 2.700 кривичних дела мање у односу на лани.

Фото Танјуг

"Криминалци се не шетају улицама Србије. Нема повлашћених пред законом, владавина права није фраза, за шта су заслужни полицајци, тужиоци и судије. Они су утабали стазе, а од вас очекујем још боље, да будете полицајци којима ће се сви поносити", поручио им је министар.

Позвао их је да понос и част које данас носе у себи, носе увек, што ће им помоћи и да се суоче са изазовима и проблемима у каријери на које ће наићи.

Фото Танјуг

"Одабрали сте правични, часни и поштован позив, морате да будете велики људи, увек на служби грађанима, којима ћете бити помоћ и штитити их од опасности. Са грађанима се увек опходите са поштовањем и интегритетом, јер није важно само шта, него и како се ради", указао им је министар.

Стефановић је рекао да ће они својим опхођењем и поступањем градити углед МУП-а Србије.

Фото Танјуг

"Пред вама је озбиљна каријера. Бити полицајац је много више од посла, велика част и привилегија је да служите свом народу и земљи", рекао је Стефановић.

Уследили су затим свечани дефиле и четири показне вежбе у којима су учествовали полазници ЦОПО-а, припадници Интервентне јединице, Јединице за обезђење личности и објеката и Жандармерије.

Фото Танјуг