СРПСКА православна црква у недељу започиње свенародно прослављање

великог и за нашу државу и народ, капитално важног јубилеја: осам векова аутокефалности.


Прва у низу је прослава у манастиру Жича, где ће бити одржана света саборна архијерејска литургија, коју ће служити Његова светост патријарх српски Иринеј, са свештенством СПЦ.


Одмах потом,у понедељак, јубилеј ће бити обележен посетом Пећкој патријаршији и Косову и Метохији и насатвљен 8. и 9. октобра у Београду - свечаном Академијум у Сава центру и отварањем изложбе у Музеју СПЦ.


Тим поводом, у интервју за "Новости", Његово преосвештенство, епископ бачки др Иринеј Буловић, говори о пресудним моментима који су у минулих осам векова обележили духовност СПЦ и васцелог српског народа.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве


На питање које би посебно капиталне догађаје извојио, епископ Иринеј каже:


- Пре него што одговорим на ово ваше уводно и начелно питање, жеља ми је да уредништву, сарадницима и читаоцима "Новости", честитам изузетну годишњицу која је послужила као повод за овај наш разговор - осамстоту годишњицуоткако је Свети Сава, највећи син српског народа, издејствовао(не на превару изнудио, како је оклеветан управо у овој, јубиларној години) аутокефалију, што ће рећи пуну канонско-јурисдикцијску самосталност, за Српску православну цркву, а он сам изабран и посвећен за првог аутокефалног архиепископа "српских и приморских земаља".


Тај благословени догађај није само трајно обележио српску духовност у најширем смислу те речи - верску праксу, народни етос, културу и све њене плодове.


Комплетан интервју са епископом бачким прочитајте у недељном броју "Вечерњих новости".