Четврта конференција Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) о сарадњи у иновацијама, чији је домаћин Република Србија, окупиће 8. и 9. октобра најрелевантније представнике иновационих екосистема из Кине и земаља ЦИЕЗ.


Министар за науку и технологију Кине Ванг Џиганг, који ће отворити ову конференцију, боравиће у дводневној посети Србији од понедељка, 7. октобра, када су предвиђени билатерални сусрети са председницом Владе Србије Аном Брнабић, министром задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем и министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем.


Учешће на дводневној министарској конференцији о иновацијама, која ће свечано бити отворена у уторак, 8. октобра, осим министра за науку и технологију Кине, потврдио је и велики број министара и државних званичника из земаља Централне и Источне Европе, саопштнео је из Кабинета министра за иновације и технолошки развој.


Паралелно са министарском, биће одржана и привредна конференција на којој је учешће потврдило више од 300 компанија, универзитета, институција и инвестиционих фондова из Кине и земаља ЦИЕЗ, на којој ће бити представљена најсавременија достигнућа у области иновација, дигитализације, вештачке интелигенције, роботике, мобилности, паметних градова, пољопривреде, финансија и других области.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Равноправност полова формална - и даље постоје стереотипи


На конференцији ће бити усвојена Београдска декларација којом се утврђује заједничка визија развоја заснованог на иновацијама земљама учесница механизма Кина-ЦИЕЗ 17+1.


Учесници конференције, први пут у Србији моћи ће да се увере у капацитете примене 5Г технологија кроз активацију у простору у којем се конференција одржава, да тестирају симулатор кретања брзог воза у различитим временским условима, као и да погледају најсавременију холограмску пројекцију будућег Српско-кинеског индустријског парка у Борчи, наводи се у саопштењу.