БЕОГРАД - Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије, Министарством здравља Републике Србије и финансијску подршку ЕУ, спровешће, у периоду од 6. октобра до 30. децембра "Истраживање здравља становништва Србије 2019. године".

Реч је о националном истраживању које се, у складу са међународним стандардима, спроводи сваких шест година.

Главни циљ истраживања је да се, на основу репрезентативног узорка (око 6.000 случајно изабраних домаћинстава), добије опис здравственог стања становништва старости 15 и више година, као и деце узраста од пет до 14 година.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНЕ ПРОВЕРЕ ЗДРАВЉА: Прегледи у 216 установа

Истраживањем се прикупљају информације о томе како грађани доживљавају своје здравље, до које мере користе здравствену заштиту и како се брину о свом здрављу - прихватајући одређене стилове живота или ослањајући се на превентивне и друге здравствене услуге.

Подаци који се добију послужиће за планирање здравствене заштите, за процену распрострањености различитих болести, сагледавање узрока њиховог настајања, као и за дефинисање начина лечења и контроле, односно за унапређење јавног здравља у Србији.

фото Ж.Кнежевић

Прикупљање података на терену обављаће професионални тимови анкетара.

Током спровођења истраживања обавиће се и основна антрополошка мерења (висина, телесна маса) и мерење крвног притиска анкетираних лица, а грађани ће од здравственог радника - члана тима анкетара, бесплатно добити основне информације о свом здрављу.

Сви подаци прикупљени у Истраживању, у складу са одредбама Закона о званичној статистици, представљају службену тајну и објављују се искључиво у збирном (агрегираном) облику.

Такође, у складу са Законом о заштити података о личности, сви подаци ће бити прикупљани искључиво уз писану сагласност испитаника, наводи се у саопштењу Републичког завода за статистику.

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3, 6 милијарди евра Србији.